Dostupni linkovi

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ne prvi put, javno je nagovestio da mu se radi o glavi, rekavši da zna da će brzo skončati i da su mu se već približili. Neki su to razumeli kao bukvalnu pretnju smrću, drugi kao političku likvidaciju zbog najavljenih nepopularnih mera.

U zemlji u kojoj je još sveže sećanje na ubistvo najuspešnijeg premijera, reformatora Zorana Đinđića, postavlja se pitanje: da li je u najmanju ruku nedostatak dobrog ukusa sejati strah da se to može ponoviti? A pri tom, ako zaista postoje takve pretnje, ne upoznati sa njima javnost?

Neke od javnih reakcija na Vučićevu prošlonedeljnu izjavu išle su dotle da je postavljeno pitanje, citiramo:

„Da li je ovo klasičan primer depresije, kojoj prethode grandioznost i megalomanski planovi. Pa onda tone u utučenost u kojoj mu se priviđa smrt.”

Potpredsednik Skupštine iz redova opozicije Žarko Korać kaže da se Vučićeva izjava da će brzo skončati može shvatiti prometejski.

„Kao što je Prometej ljudima doneo vatru shodno želji bogova, pa je bio kažnjen da mu orlušine večito kljucaju utrobu ne da umre, nego da bude poliživ, polumrtav, večito u mukama, Vučić izjavljuje: 'Ja ću vama da donesem svetlost, ja ću vama da pomognem, a moja sudbina nije važna'. Političar ne može da truje svoj narod pesimizmom, da mu kaže: 'Ubićete me, vi ste nezahvalni...', jer to Vučić kaže građanima Srbije, a sa druge strane ovakve izjave unose jednu dozu straha i nestabilnosti u društvo. To je, inače, karakteristično za izjave Aleksandra Vučića povremeno. Dakle, one plaše ljude“, ocenjuje Korać.

Vučićeva izjava može da se razume na dva načina, kaže dramaturg Nenad Prokić i objašnjava zašto misli da on ne aludira na pretnju ubistvom.

„Nisam je razumeo u fatalističkom smislu, nego da je Srbija često okrutna prema ljudima koji pokušavaju da unesu modernizaciju. Nisam to shvatio u nekom nekrofilskom smislu", navodi Prokić.

"Vučiću, nemoj da slutiš"

Na pitanje da li misli da je u redu davati takve dvosmislene izjave, Prokić odgovara:

"Ja ne znam kakvim operativnim podacima on raspolaže! Pošto se nama dogodilo jedanput ta sramota da nam ubiju premijera kao psa na ulici, ni jedna opomena u tom smislu nije suvišna. I Đinđiću smo tako zamerali kravate koje nosi dok ga nisu ubili. Onda je postao sveta krava. Tako je i sa njim. Ja poruku čitam u dobrom smislu. Ona može biti pročitana u patetičnom smislu, kako vidim da već neki komentatori komentarišu, ja je u tom smislu ne čitam.“

Potražili smo i mišljenje nekoga ko, barem po adresi, nije sasvim uronuo u ovdašnju svakodnevicu. Antropoliškinja Svetlana Slapšak, koja živi i radi u Ljubljani, za RSE kaže da najavu „brzog skončavanja“ razume kao “vulgarizaciju i banalizaciju da bi se na jeftin način stekle neke simpatije.

"Nisam sigurna da je ta izjava vredna tumačenja, pravo da vam kažem. Postoji vic koji i politilčari mogu da upotrebe ’Marks je mrtav a i ja se ne osećam dobro’. To bi moglo da se upotrebi, ako bi bilo smisla za humor. A ovako, izjava dobija populističku patetiku koja je savršeno deplasirana“, komentariše Slapšak.

„Da li ignorisati ili se zabrinuti?“ Ovo pitanje koje je postavljeno u jednom efektnom komentaru povodom Vučićeve izjave, poslužiće i nama da privedemo kraju ovu priču. I da ostavimo da oni kojima je namenjena sami izaberu kako će razumeti, pošto još jednom čuju, spornu Vučićevu izjavu:

„Pošto znam kako ću da skončam, jer dobro znam svoj narod, najviše ga volim na svetu, zato i znam kako ću da skončam...Zato mi se toliko žuri. Jer, znam da mi se približilo.“

„Vučiću, nemoj da slutiš, rekle bi babe, pljunule triput, prekrstile se i kucnule u drvo: daleko bilo!“
- jedna je od direktnih, rekli bismo, dobronamernih poruka poslatih na adresu potpredsednika Vlade Srbije.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG