Dostupni linkovi

Ko je uticajniji na Balkanu - Putin ili Obama


Vladimir Putin i Barack Obama
Vladimir Putin i Barack Obama
Aneksija Krima i ukrajinska kriza, nisu samo iz boce pustile davno uspavani duh "hladnoga rata", nego su polarizirale javno mnijenje oko dvojice predsjednika: Vladimira Putina (Rusija) i Baracka Obame (SAD).

Martovske ankete kažu da američki predsjednik nije nikada bio nepopularniji, a onaj ruski - nikada popularniji.

Nikada više Amerikanaca nije mislilo da njihov lider svoj posao ne obavlja kako treba. Čak 60 posto ispitanika Gallupova istraživanja potpuno pogrešnom smatra Obaminu politiku prema Rusiji. Nikada prije i nikada toliko loše nije stajala najveća nada među američkim predsjednicima.

Paralelno, Putin je dostigao rekordnu popularnost, preko 82 posto. Samo od januara porastao je za čitavih 10 procenata.

Kako stoje stvari na Balkanu? Ko koga voli i cijeni?

Putin je uspješniji i odlučniji, a Obama i Zapad mlaki i slabi - dojam je kojeg imaju Zagrepčani. Ali i analitičari, koji su priči Ankice Barbir Mladinović "Hrvatska: različiti dojmovi o Obami i Putinu" objasnili svoje utiske o ponašanju predsjednika dviju velesila.

U Podgorici su psiholozi i sociolozi oprezni kod davanja prednosti jednom ili drugom predsjedniku. Građani su, međutim, uglavnom na Putinovoj strani navodi Lela Šćepanović u tekstu "Neupitna harizmatičnost Vladimira Putina".

Sudeći po onome što je Milan Nešić zabilježio u Beogradu, tamošnji stanovnici imaju mnogo više razumijevanja i podrške za Putinove poteze, nego za ono što čini Bijela kuća. Pročitajte "Srbija odana velesili Rusiji".

Bosna i Hercegovina je do prije desetak godina direktno bila izložena politici kakvu sada provodi Vladimir Putin, onu srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Kako je podijeljena na entitete, tako su i mišljenja podijeljena, piše Dženana Halimović u priči "BiH cijeni i Obamu i Putina".
XS
SM
MD
LG