Dostupni linkovi

Ko je ubio Ultrona, crnog lešinara dovedenog u Bugarsku?


Umesto romantičnog završetka kakvom su se nadali zaljubljenici u prirodu, jedan od nedavno vraćenih crnih lešinara u Bugarsku je stradao od metka iz puške lovokradice.

Kada su konzervacionisti, koji pokušavaju da vrate crne lešinare u Bugarsku, gledali kako Ultron 15. avgusta prvi put napušta svoje veštačko gnezdo na Kotlenskoj planini, nisu znali da li će uzleteti ili pasti, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zato su s olakšanjem uzdahnuli kada je posle malo tumbanja uspeo da se održi svojim krilima. Tromesečni lešinar se pet dana kasnije vratio na ishranu, kako je izgledalo, u samouverenom letu.

Nekoliko meseci kasnije, grupe iza međunarodnog projekta "Svetla budućnost crnog lešinara" (Bright Future For The Black Vulture) obeležile su još jedan značajan događaj kada se Ultron rođen u Belgiji pridružio ostalim retkim pticama te vrste – koje su kao "vrsta koja se gnezdi" u Bugarskoj izumrle 1992. – da luta Balkanom.

Pomno prateći njegovo kretanje preko GPS-a, oni su posmatrali kako njihovo mladunče provodi zimu u jedinoj balkanskoj koloniji crnih lešinara.

Nade ekologa, međutim, srušile su se u martu.

Tada je lovac pucao na Ultrona u oblasti Kardžali, na oko 75 kilometara od bugarsko-grčke granice, dok je ptica usled lošeg vremena pravila pauzu na putu "kući" na Kotlenskoj planini, na severoistoku Bugarske.

"Satelitski predajnik na ptici je odmah poslao podatke o nevolji ptice i naš tim je otišao tamo radi provere", saopštila je jedna od grupa koja stoji iza projekta vraćanja životinja, nevladina organizacija Zeleni Balkan. "Našli smo Ultrona s prostrelnom ranom i krvavog."

Konzervacionisti su sačuvali telo 11-mesečnog Ultrona i kažu da su na mestu zločina "svi tragovi odavno obrisani".
Konzervacionisti su sačuvali telo 11-mesečnog Ultrona i kažu da su na mestu zločina "svi tragovi odavno obrisani".

Odneli su pticu u obližnji centar za spasavanje životinja, gde je tim veterinara danima bezuspešno pokušavao da spasi Ultrona.

Sada konzervacionisti upozoravaju da bi ta tragedija mogla biti veliki udarac njihovoj borbi u Bugarskoj, jer bi takođe mogla da obeshrabri donacije retkih životinja poput Ultrona od nemačkih, holandskih, belgijskih i drugih partnera u projektima vraćanja lešinara i drugih divljih životinja u zemlju.

"To je ogroman udarac zaštiti prirode u Bugarskoj, ali i prirodi u Bugarskoj i na Balkanu uopšte", saopštio je Zeleni Balkan.

Ekolozi decenijama upozoravaju na opasnost po bugarsko stanište divljih životinja od eksplozije turističkih centara, golf terena i skijališta, pored vađenja peska i šljunka, kao i drvne proizvodnje.

Međunarodna organizacija za zaštitu ptica Birdlajf internešnal (BirdLife International) 1997. je označila Kotlensku planina i njene listopadne šume i pašnjake kao "Važno područje za ptice".

U toj oblasti živi više od 180 vrsta ptica, od kojih je 51 na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (International Union for Conservation of Nature – IUCN).

Crni lešinari su na IUCN listi navedeni kao "skoro ugroženi", s manje od 5.000 odraslih ptica širom sveta.

Podstaknuti željom da ubica Ultrona bude kažnjen i da se pokaže da Bugarska može da zaštiti svoje životinje u opasnosti, konzervacionisti su 25. maja izašli u javnost o smrti lešinara kako bi izvršili pritisak na tužioce da je istraže i tražili dojave da se pronađe ubica.

"Razlog za objavljivanje informacija je taj što se ništa nije događalo više od dva meseca", rekao je za bugarski servis RSE-a Ivelin Ivanov, šef projekta "Svetla budućnost crnog lešinara" u Zelenom Balkanu.

"Ptica je upucana u martu. Odmah smo to naznačili – kazali su da se radi na tome. U međuvremenu, Ultron je operisan i uginuo. Pozvali smo ponovo – ništa. Već su prošla dva meseca, a institucije i dalje ćute", rekao je on.

Dan posle saopštenja njegove grupe, tužioci okruga Kardžali izdali su saopštenje, najavljujući krivičnu istragu i prikupljanje dokaza, pozivajući se na član krivičnog zakona o ubijanju ili trgovanju životinjama pod bugarskim Zakonom o biološkom diverzitetu iz 2002. godine.

Kršenje tog zakona je kažnjivo sa do pet godina zatvora i novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 leva (2.555 do 10.220 evra), plus kompenzacija.

Tužilaštvo je u odgovoru na upit RSE-a odbilo da objasni kašnjenje u pokretanju istrage.

Ultron je upucan u lovačkom rezervatu "Ženda" površine 16.000 hektara u niskim planinama južne Bugarske, koji uglavnom služi lovcima na divlje svinje, jelena i muflone, divlje ovce čiji mužjaci su na ceni zbog svojih spiralnih, upletenih rogova.

Zeleni Balkan čuva Ultronov leš u iščekivanju forenzičke istrage.

"Dva meseca posle onoga što se dogodilo, ne znam šta će pronaći tokom istrage", rekao je Ivanov. "Svi tragovi su davno obrisani s mesta odakle je Ultron pogođen".

Konzervacionisti su sugerisali da vlasti traže podatke operatera mobilne telefonije da otkriju ko je bio u toj oblasti u vreme pucanja, što se nije moglo uraditi pre početka krivične istrage. Oni takođe pokušavaju da pomognu da se utvrdi da li bi bezbednosne kamere u toj oblasti mogle da ukažu na tragove.

Pokušaj u Bugarskoj za vraćanje crnog lešinara kojim je Ultron doveden u Kotlensku planinu jedan je od nekolicine koji pokušavaju da ponovo povežu sada odvojene populacije širom Evrope i Evroazije.

Ta zemlja je već dom beloglavog supa, čije je uspešno vraćanje 70 godina posle nestanka inspirisalo projekat crnih lešinara.

Ultron je bio poklon Zoološkog vrta Plankendel (Planckendael) u Belgiji u okviru Evropskog programa ugroženih vrsta i projekta Svetla budućnost za crne lešinare.

On je bio jedan od dva muška crna lešinara rođena u inostranstvu i puštena u bugarsku divljinu u avgustu kao tromesečni ptići i jedan od manje od desetak jedinki koji su tamo puštene u proteklih 15 meseci.

Lokalna grupa Fondacija za divlju floru i faunu (FWFF) navela je tri cilja za Bugarsku kada je počela projekat crnih lešinara 2014. godine: da u oblasti puštanja bude prisutno više od jednog supa; da se osigura prisustvo najmanje jedne životinje tokom cele godine, umesto da to budu pauze u letu; i da se obezbedi pokušaj razmnožavanja, koji bi označio prelazak s lokalno "izumrle" na "kritično ugroženu" vrstu.

FWFF navodi da je u toj oblasti bilo između pet i 15 crnih lešinara otkako su u martu 2019. godine počela puštanja iz ptičnjaka na istočnom delu planine Balkan, a prisustvo tokom cele godine je objavljeno ranije ove godine.

Time je ostalo samo lokalno razmnožavanje.

Ali umesto romantičnog kraja za Ultrona i druge crne lešinare, puška lovokradice je suočila bugarske konzervacioniste i istražitelje s potragom za ubicom čiji trag se već možda ohladio.

XS
SM
MD
LG