Dostupni linkovi

Madonin koncert po džepu građana Crne Gore


Madonna na jednom od koncerata
Madonna na jednom od koncerata
Prema podacima Mreže istraživačkih novinara Organized Crime and Corryption Reporting Project, Prva banka Crne Gore, koju kontroliše porodica Đukanović, platila je pet miliona i 300 hiljada eura za koncert koji je svjetska zvijezda Madona održala 2008. godine u Budvi.

Tada su iz Vlade govorili da je iz državnog budžeta za koncert izdvojeno pola miliona ,da je opština Budva dala isto toliko, a da je ostatak obezbijeđen od sponzora i prodatih ulaznica.

Istraživači međunarodne novinarske mreže došli su, međutim, do podataka prema kojima su, kako tvrde, zapravo poreski obveznici, odnosno građani Crne Gore, a ne Prva banka, platili za Madonin koncert četiri miliona i 300 hiljada eura.

Prije četiri godine njena publika u regionu, i reklo bi se gotovo cijela Crna Gora, bila je u transu zbog koncerta Madone u Budvi.

Četiri godine kasnije objavljeni su podaci koji bacaju sjenku na finansijski dio organizacije tog spektakla.

Naime, uvidom u neobjavljene podatke Centralne banke Crne Gore, novinari istraživači utvrdili su da je Prva banka, koju kontroliše porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića, za Madonin koncert platila pet miliona i 300 hiljada eura, iako je u danima nakon te isplate odbila preko 200 naloga klijenata koji su na svojim računima imali dovoljno novca.

I pored izjava organizatora da novac građana neće biti uložen za dovođenje Madone, Prvoj banci su iz državnog budžeta i preduzeća u vlasništvu države, odnosno od novca tih istih građana nadoknađena četiri miliona i 300 hiljada eura.

U Prvoj banci niko nije želio da komentariše navode i podatke do kojih su došli istraživački novinari iz mreže Organized Crime and Corryption Reporting Project.

Istovremeno, novinari u Budvi su pitali premijera Igora Lukšića, koji je prije četiri godine bio ministar finansija, ko je finasirao koncert Madone i da li je tačno da je Prva banka novcem poreskih obveznika platila taj spektakl.

Igor Lukšić
Igor Lukšić
,,Ne znam na koji način je Prva banka to isplaćivala zato što je to dio njihove poslovne politike i to njih treba pitati. Ono što znam jeste da je tada Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve predložila da se kao podrška organizaciji koncerta uplati pola miliona eura i tada je vlada to uradila. Uži kabinet se saglasio i vlada je to uradila. Podsjetiću, to je bio jedan od najznačajnijih događaja tog ljeta. Ako se ne varam, Madona je prva u ovom regionu posjetila Crnu Goru i čak neki centri nijesu dobili priliku da organizuju taj koncert. To je, dakle, ono što je vlada uradila na prijedlog Nacionalne turističke organizacije. Za sve ostalo ne raspolažem drugim informacijama i treba pitati neke druge adrese“, kazao je Lukšić.

U intervjuu za RSE iz septembra 2008. i tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić tvrdio je da su država, odnosno poreski obveznici, odnosno crnogorski građani, sa samo pola miliona eura pomogli Madonin koncert.

„Vlada je pomogla koncert sa 500.000 eura, a sa isto toliko i opština Budva. Glavni sponzor je dao milion eura, a ostatak su pokrile ulaznice. Nikakvih špekulacija nema. Koncert je koštao oko pet milina eura i on je u potpunosti pokriven. Finansijski efekti su jako dobri“, rekao je Nenezić.

Ministar Nenezić je u intervjuu našem radiju tada i pohvalio organizatore zbog toga što su uspjeli da dovedu Madonu u Crnu Goru.

Predrag Nenezić
Predrag Nenezić
„Prije svega tu je publicitet koji je samim pripremama koncerta dobila Crna Gora, ne samo u Evropi, nego i na širem prostoru, pošto je ovo jedini koncert koji je Madona održala u ovom dijelu svijeta. Mislim da je bio jako važan za imidž Crne Gore“.

U istraživanju novinarske mreže Organized Crime and Corryption Reporting Project navodi se da su kontrolori CBCG htjeli da ispitaju zašto je Prva banka vlastitim novcem Madoninom agentu platila pet miliona i 300 hiljada eura, ali su ostali uskraćeni za odgovor.

U izvještaju o kontroli do kojeg je došla mreža istraživačkih novinara navodi se i da Prva banka nikad nije predočila ugovor ili bilo kakav dokument iz kojeg bi se vidjela svrha ili motiv banke da naloži transfer novca i uđe u taj posao.

Zvanično, koncert su organizovali Opština Budva, Nacionalna turistička organizacija, Turistička organizacija Budve, i to uz značajan doprinos potpredsjednika Demokratske partije socijalista DPS Svetozara Marovića.
XS
SM
MD
LG