Dostupni linkovi

Ko je kriv za uništavanje željeznica u BiH


Željeznička stanica Sarajevo
Željeznička stanica Sarajevo
Željeznice u BiH, obje entitetske kompanije, već godinama posluju sa višemilionskim gubicima. Radnici štrajkovima i protestima pokušavaju dobiti ugovorom zagrantovana prava. Entitetske vlade privremeno rješavaju njihove zahtjeve, dodatno se zadužuju, bez da se napravi istinski plan rada i razvoja željezničkog saobraćaja u BiH.

Zadovoljni što mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, željezničari iz Federacije odustali su od najavljenog štrajka. Za ovo osnovno ljudsko pravo, jednu od bitnih stavki ugovora o radu, željezničari su mjesecima molili i prijetili štrajkovima. Federalna Vlada, vlasnik Željeznica FBiH, obećala je da će ispuniti njihov zahtjev.

„Mislim da je konačno shvaćen duboki problem koji je vezan za zdravstveno osiguranje. Mi nismo tražili paušalna rješenja, nego tražimo trajna rješenja tog zadravstvenog osiguranja“, kaže predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata Željeznica Federacije BiH Igor Boban.

Uposlenicima Željeznica FBiH zdravstveno osiguranje nije uplaćeno od februara ove godine. Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić obećao je da će pitanje zdravstvene zaštite za oko 4.000 uposlenih u Željeznicama riješiti do kraja godine.

„Privremeno ćemo pokušati da povećamo stavku koja ide iz budžeta za Željeznice Federacije, do rješavanja na jedan dugoročniji način, a to je da se vidi da li postoje drugi izvori finansiranja da bismo Željeznicama doznačili više sredstava nego što sada imaju“, rekao je Bijedić.

Prava radnika regulisana su Zakonom o konsolidaciji Željeznica FBiH, koji ističe krajem ove godine. Novi zakon, kako je najavljeno, sada na državnom nivou, regulisaće prava radnika Željeznica FBiH. Do novih zakonskih rješenja gubici ove kompanije samo se gomilaju.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Eldina Pleho kaže kako više od decenije Željeznice posluju loše, pri tome da to niko ne sankcioniše:

„U periodu od 2000. do 2007. taj gubitak je iznosio čak 350 miliona. U godinama nakon toga on se samo ovećevao. Vlada FBiH iz budžeta je davala subvencije Željeznicama FBiH, međutim očito bez nekog velikog uspjeha.“

Revizorski izvještaji o poslovanju Javnog preduzeća Željeznice FBiH negativani su već godinama, pa tako i posljednji u nizu, objavljen prije nekoliko dana. Rudovodilac Sektora za finansijsku reviziju u Uredu za reviziju institucija FBiH Mirsada Janjoš ističe kako je gubitak ove kompanije u periodu od 2004. do 2010. godine viši od 250 miliona eura:

„Zbog ovog višegodišnjeg poslovanja sa gubitkom i nedostatka sredstava ugrožena je stalnost poslovanja ovoga preduzeća. Dovoljno je ako kažemo da su dospjele obaveze ne izmiruju, da se ne isplaćuju doprinosi na plaće uposlenih.“

Budućnosti ima

Ismet Bajramović
Ismet Bajramović
O revizorskom izvještaju i radu ove kompanije raspravljat će se na posebnoj sjednici Vlade FBiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže kako pored toga ima mnogo otvorenih pitanja za razgovor.

„Među kojima se nalaze kolektivni ugovori, problematika kolektivnih ugovora i prava iz radnog odnosa, odnosno bruto plata koja nosi u sebi povezivanje staža, zdravstveno osiguranje i penzijsko osiguranje i osigranje za zavod za zapošljavanje", navodi Bajramović.

Stanje nije bolje ni u Željeznicama Republike Srpske. Prema finansijskom izvještaju, ova kompanije prošle godine izgubila je 5,5 miliona eura. Akumulirani gubici Željeznica RS trenutno iznose oko 100 miliona eura.

Izvršni direktor poslova i operacija Željeznica RS Draženko Todorović navodi šta je neophodno uraditi kako bi se kompanije podigla na noge:

„Da bi Željeznice bile pozitivne treba nam dodatno dva miliona novih tona prevoza i manje 700 radnika.“

O mogućem otpuštanju radnika, predsjednik Sindikata mašinovođa Željeznica RS Simo Cvetković kaže:

„Kako je moguće da u proteklih godinu i po dana Željeznica RS primaju veliki broj radnika, a sada se radi o višku? To jedno drugo isključuje.“

Radnici Željeznica RS u istoj su situaciji kao i njihove kolege u Federaciji. Finansijska dubioza kroz koju prolaze firme najviše se upravo odražava na njima.

Cvetković smatra kako željeznički saobraćaj ima budućnost u BiH. Kaže kako dobar menadžment može ponovo vratiti željeznice na zasluženu poziciju:

„Po nama, i jedne i druge željeznice mogu u svakom slučaju biti stub državnosti. Niko od njih ne može da se pravda nesposobnošću menadžmenta i uprave zato što oni dovode te ljude i postavljaju na takve pozicije.“

Upravo zbog nesposobnih ljudi na rudovodećim mjestima u ovim kompanijama, ali i vlasti koja ih postavlja, početkom godine ukinuto je svih pet vozova koji iz BiH idu prema Evropi, a koji prolaze kroz Republiku Hrvatsku. Razlog - BiH nema novca da plati cijene trasa, koje se po cjenovniku kreću od 10 do 15 eura po voznom kilometru.

Stoga, ako bh. političari uistinu žele u zajednicu evropskih zemalja, kao što pričaju, moraće odgovornije raditi. Mogu početi sa željezničkim saobraćajem.
XS
SM
MD
LG