Dostupni linkovi

BiH: Ko je kriv za neefikasnost u gašenju požara


Požari u BiH
Požari u BiH
Požari koji mjesecima bukte u BiH prouzrokovali su štete veće od 50 milijuna eura. To je posljedica činjenice da BiH nema dovoljno kapaciteta da se suoči sa požarima i drugim elementarnim nepogodama. Slaba opremljenost vatrogasaca, birokaratske zapreke i nedostatak zračnih letjelica za gašenje požara doveli su u životnu opasnost brojne stanovnike opožarenih područja.

Područje Hercegovine već mjesecima se bori sa brojnim požarima, koji su uobičajena pojava za ovo doba godine.

Posebno alarmantna situacija bila je na širem području oko Konjica i Mostara, gdje su svakodnevno bile ugrožene kuće. Mještani sela Spiljani nedaleko od Konjica svjedoče kako je bila teška situacija unazad dva dana:

„Teška je situacija. Došlo je blizu kuća. Svi smo pritekli u pomoć. Cijelu noć smo bili tu. Čak je došla i hitna. Dvjema ženama je pozlilo od šoka, od traume, od straha, od stresa.“

„Situacija je kritična, ali dobro se i borimo. Noć je bila užasna. Nismo smjeli spavati - primaklo se bilo kućama.“


Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona upućivala je brojne apele kako bi se vatrogascima tog kantona priteklo u pomoć. Osim povremenih intervencija helikoptera OS BiH, pomoći od kolega iz drugih kantona nije bilo.

„Ali ako imate sate i sate do toga da vam netko odgovori, ako imate odgovor koji je ponekad bolje prećutiti - da ne bih, nedajbože, otvarao neke disonantne tonove - onda se postavlja pitanje do koje mjere slati dopise, telefonirati, a oko vas gori na sve strane“, kaže Pero Pavlović iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na pitanje zašto u gašenju požara u Hercegovini nije pritekla u pomoć naprimjer Profesionalana vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, vršilac dužnosti komandira ove brigade Ismet Tucak kaže da je za to postoje brojne birokratske zapreke:

„Ne mogu ja o tome odlučivati, nisam kompetentan za to. U tome i jeste problem. Ja moram sa viših nivoa dobiti naredbu da napustim kanton, da oni preuzmu tu odgovornost. Međutim, danas niko neće da preuzme odgovornost, a kad pogriješite, vi ste svakako donji.“

Samo entuzijazam

Pavlović iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona dodaje da se ovakva situacija ponavlja iz godine u godinu. Zahvaljujući entuzijazmu hercegovačkih vatrogasaca i pomoći mještana, u borbi sa požarima uspije se izaći na kraj.

„Samo zato što imamo momke, što imamo ljude, što imamo takve heroje koji ne pitaju puno u ovim vrelim danima, nego rade sa to malo opreme, sa tih malo materijalno-tehničkih sredstava ali sa puno entuzijazma. Samo oni su na određeni način garancija,
Muhamed Ibrahimović
Muhamed Ibrahimović
jamstvo da ćemo pobijediti i da pobijedimo požare bez obzira koliko oni veliki bili. No, ukoliko bi se ovakvo stanje nastavilo, bojim se da su i ti ljudi na rubu svojih mogućnosti“, navodi Pavlović.

Ministar obrane BiH Muhamed Ibrahimović nedavno je izjavio za sarajevske medije kako je bilo problema i sa nabavkom goriva za helikoptere koji su gasili požare.

„Ako vam kažem da smo dosad potrošili preko 30 tona pogonskog goriva za helikoptere, što nije bilo predviđeno, onda želimo da ukažemo na važnost ovog segmenta i ja ću tražiti da se u budžetskom zahtjevu za iduću godinu predvidi posebna stavka za ovakve prilike - za gašenje požara, ali i kad su ekstremno niske temperature - i da imamo taj dio koji može pokrivati ovakve situacije“, rekao je Ibrahimović.

Ovo nije prvi put da BiH pogađaju elementarne nepogode. Odgovor države do sada je bio nevidljiv.

„Očito je da će se trebati dublje sagledati sve ovo što se dešavalo i napraviti jedna dublja analiza. Vijeće ministara BiH je u šestom mjesecu ove godine na svojoj 10. sjednici zadužilo Ministarstvo sigurnosti da formira jednu radnu grupu, interresornu, koja će sačiniti analizu stanja, naročito u onim općinama koje su stalno izložene požarima, njihovu opremljenost, potrebe itd., i predložiti najoptimalnija rješenja da bi se moglo uspješno djelovati u slučaju ovih i velikih šumskih požara“, kaže Idriz Brković, šef Sektora za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Direktne štete od požara procijenjuju se na preko 50 mlijuna eura, što nije konačan broj, dodaje Brković:

„Smatramo da je optimalnije rješenje izvršiti kupovinu i nabavku potrebnih sredstva da bi se moglo adekvatno odgovoriti da ne bi bilo ovolikih šteta u BiH.“

Usprkos brojnim najavama, kupovina šest malih kanadera u BiH ostat će mrtvo slovo na papiru. BiH ima potpisan sporazum sa Hrvatskom i Crnom Gorom o pomoći prilikom gašenja požara.Taj sporazum do sada je primijenjen tek nekoliko puta.
XS
SM
MD
LG