Dostupni linkovi

Ko je kriv što u dragačevskom kraju nema protivgradne zaštite?


Posledice grada u Srbiji (arhivska fotografija)
Posledice grada u Srbiji (arhivska fotografija)

Poljoprivredni proizvođači iz sela dragačevskog kraja ogorčeni su jer lokalna samouprava još nije potpisala ugovor sa protivgradnim strelcima sa ovog područja, pošto oni ne žele da preuzmu odgovornost za ovaj posao za meseču naknadu od svega 2.400 dinara. U strahu da će im grad uništiti useve, poput njihovih kolega iz Ivanjice i Arilja, dragačevski poljoprivrednici odlučili su da dobrovoljnim prilozima pomognu svoje komšije strelce i na taj način ih odobrovolje da prihvate isporuuku projektila za lansirne stanice.

S obzirom na to da opštinske vlasti prstom nisu mrdnule da pomognu protivgradne strelce, seljaci iz Dragačeva odlučili su da dobrovoljnim prilozima pomognu svojim komšijama koji danonoćno dežuraju čitavo leto i brane njihove useve. Inicijator ideje je Radiša Cogoljević iz Goračića kaže da će pozvati druge zemljoradnike da izdvoje koliko ko može kako bi profunkcionisala protivgradna služba.

"Niko ne daje ni pet para za odbranu od grada i onda, šta ćemo, moramo da se pomažemo. Zbog toga sam odlučio za ovaj korak, da bih i sebe i druge spasao od grada. Koliko ko može neka pomogne, dovoljno je i 200 dinara, pošto država očito neće da stoji iza ovoga", kaže Cogoljević.

Cogoljević ističe da svi oni koji žive od poljoprivrede moraju da pomognu protivgradnim strelcima, kojima je za ovu sezonu ponuđena, kako se izrazio, mizerna dnevnica od 80 dinara za izuzetno težak i odgovoran posao.

"Svaki put moraju da stoje po tri sata na kiši da ispale raketu kako bi spasili nas kao proizvođače, poljoprivrednike i ljude koji ulažu neke pare. Država daje novac za svakojake gluposti, a neće za ono gde imamo otvoreni izvoz. Imamo otvoreno rusko tržište i Evropu za malinu, ali to nikoga ne zanima", ogorčen je Cogoljević.

Radenko Ćendić, jedan od dragačevskih protivgradnih strelaca, kaže da bi više novca mogao da zaradi proseći nego angažmanom u protivgradnoj odbrani. On ističe da je bilo poštenije da ih je optina Lučani snabdela raketama i zamolila ih da ovu sezonu rade besplatno.

"Da su nam iskreno rekli da su kupili rakete i pitali nas možemo li da pomognemo i da ovu sezonu odradimo bez para, bilo bi lepše i poštenije nego što nam dnevno daju 80 dinara ili 2.400 za ceo mesec", objašnjava Ćendić.

Ćendić kaže da mnogi za veće pare od 2.400 dinara ne bi ustali iz kreveta, a kamoli rukovati sa eksplozivnim sredstvima po najtežim vremenskim uslovima.

"Ako, recimo, najave pripravnost, ti ne smeš da udaljeniji od lansera nego koliko je potrebno da za deset minuta peške dođeš do stanice. Posao je veoma odgovoran, jer se radi sa eksplozivnim napravama. Nije problem ni stajati na kiši kada bi smo imali adekvatnu opremu. Međutim, godinama nam daju neke kineske kabanice i čizme. Čizme su male,a kabanica se raspadne od dva oblačenja", objašnjava Ćendić.

Iako je gradonosna sezona uveliko počela, u Dragačevo još uvek nije stigla nijedna raketa za odbranu od grada. Poljoprivrednici ovog kraja kažu da je pitanje vremena kada će ih zadesiti sudbina kolega iz Ivanjice i Arilja kojima je nepogoda opustošila ovogodišnje useve. Strelac Radenko Ćendić naglašava da je lopta u dvorištu opštine Lučani.

"Sve dok lokalna samouprava ne pozove sve strelce iz Dragačeva i ne napravimo ugovor o normalnoj nadoknadi, kakva je u ostalim gradovima, nećemo primiti rakete", jasan je Ćendić.

U opštinskoj upravi Lučana nisu želeli da kometarišu situaciju u vezi sa odbijanjem strelaca da prime protivgradne rakete, navodeći da se nadaju da će se sve ubrzo rešiti na povoljan način.

XS
SM
MD
LG