Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ko je gubitnik - Vuk Jeremić ili DS


Vuk Jeremić na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, septembar 2012.
Nakon izbacivanja iz Demokratske stranke Vuka Jeremića, bivšeg ministra inostranih poslova Srbije koji se usprotivio partijskoj odluci da bivši članovi Vlade kao znak sopstvene odgovornosti vrate poslanički mandat, postavljaju se mnoga pitanja. Od toga da li novi predsednik stranke pravi partijsku čistku po cenu njenog rejtinga, do toga da li je to logični sled događaja za političara koji sopstvenu karijeru stavlja iznad opštih interesa.

Pošto je isključen iz stranke, Jeremic je optužio svoje dojučerašnje kolege da su mu spremali zviždanje i napade i da zato nije došao na partijsku skupštinu, ali je iz sigurne TV fotelje poručio:

“Demokratska stranka se, po mom dubokom uverenju, nalazi u bunilu.”

Da li je izbacivanje iz partije Vuka Jeremića, čoveka čiji je rejting u javnosti veoma visok i koji trenutno predsedava Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, znak da je ova stranka izgubila koordinate ili je u pitanju jedan od koraka u konsolidaciji partije koja je doživela krah na izborima za koji odgovornost snose pre svega oni koji su bili na visokim funkcijama, uključujući i ministarske?

Novka Ilić je dobila potvrdu u Užicu onoga što pokazuju istraživanja, bivši ministar inostranih poslova i sadašnji predsedavajući Generalne skupštine UN ima visok rejting.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
Direktan link

Sociolog dr Vladimir Goati kaže da izbacivanje Vuka Jeremića iz DS ima dva aspekta. Pravni i politički. Što se pravnog tiče, konačnu reč će reći Ustavni sud, da li partija ima pravo da traži vraćanje mandata koji pripada po Ustavu poslanicima, a ne partijama. Što se političkog aspekta te odluke tiče, ona je logična nakon izbornog poraza stranke, smatra Goati:

“Za mene je neuporedivo čudnija bila njegova odluka i prihvatanje njegove stranke da zadrži mandat, a da godinu dana bude u Njujorku.”

Vuk Jeremić je političar koji je od pojavljivanja na politčkoj sceni izazivao kontroverze. Najpre, kada je kao tek svršeni student potpuno anoniman došao na mesto ministra inostranih poslova, zatim je privukao pažnju svojim populističkim istupima i u vezi sa Kosovom, Republikom Srpskom i Srbima u Hrvatskoj koji su usporavali proces normalizacije odnosa u regionu. Njegov zagrljaj sa Dodikom na predizbornom skupu bio je sasvim nediplomatski:

“Ako želite da opstane Srpska, postoji samo jedan izbor, a to je Milorad Dodik!”

Još manje su diplomatske njegove reči o bivšem hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću:

“Stipe Mesić je čovek bez ikakve političke težine, isto tako i bez moralne težine i ne treba mu izlaziti u susret time što ga primećujete.”

Gafovi i ministrovanje

Njegovim velikim gafom smatra se predlog Rezolucije u UN o Kosovu, kao i istim povodom obraćanje Međunarodnom sudu pravde. Jeremićevo insistiranje na kandidaturi za predsedavajućeg Skupštine UN, uprkos protivljenju značajnih međunarodnih aktera smatra se medveđom uslugom Srbiji. Sa druge strane, DS izbacuje iz svog članstva ne samo čoveka koji ima veliku podršku javnosti, već i koji trenutno obavlja značajnu međunaordnu funkciju u UN i koga Svetski ekonomski forum u Davosu svrstava među mlade lidere koji će u narednim godinama imati bitan uticaj u svetu.
Sa izborne skupštine Demokratske stranke u novembru 2012.
Sa izborne skupštine Demokratske stranke u novembru 2012.

Vladimir Goati o tome da li se čini presedan izbacivanjem iz partije čoveka koji predsedava skupštinom UN:

“To nije nikakav argument. On može da predsedava Skupštinom i da promeni partiju i da izađe iz partije i da ne bude uopšte u partiji. Te dve stvari ni na koji način ne moraju da budu u vezi.”

Sociolog Jovo Bakić misli da je to loš potez DS, bez obzira na procenu Jeremića kao političara, ličnosti itd.

“Ubeđen sam i da članstvo DS nije srećno zbog izbacivanja Vuka Jeremića”, ocenjuje Bakić.

Kakav je učinak ministrovanja Vuka Jeremića, pitali smo Bakića:

“Njegov učinak je u priličnoj meri sporan. Jeremić je dinamičan, energičan, inteligentan, pokazuje da je darovit političar. Samo je pitanje da li darovitost u političkom smislu može označiti, recimo, vrlo loše državničke poteze. Sećamo se kako je to išlo sa Slobodanom Miloševićem. On je bio odličan političar u smislu osvajanja ili očuvanja vlasti, ali je bio očajan državnik. Nisam siguran da Vuk Jeremić do kraja zna razliku između toga.”

Ko će više izgubiti, Jeremić ili njegova bivša stranka, na odgovor, čini se, neće se dugo čekati. Jer, Srbija je već u predizbornoj groznici. Gde će se Jeremić partijski udomiti? Jovo Bakić tipuje na Socijalističku partiju Srbije.

“Posebno s obzirom na slabost Ivice Dačića kao vođe nakon ovih afera. Kada Dačić još malo oslabi, pretpostavljam da bi to bio prostor za Jeremića”, kaže Bakić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG