Dostupni linkovi

Ko Dačiću ne želi srećan put u Brisel i bezbedan povratak


Ivica Dačić
Da li protivnici pregovora Beograda sa Prištinom pokušavaju, proizvodeći afere i optužujući premijera Ivicu Dačića za saradnju sa Šarićevim narko klanom, da spreče normalizaciju odnosa sa Kosovom, ili je jednostavno beskompromisna borba protiv korupcije stigla i na njegovu adresu? Sve su to pitanja na koja se za sada nagađaju odgovori. Teoriju o zaveri protiv Dačića sa političkom pozadinom prva je lansirala sociološkinja Vesna Pešić, da bi je u tome posredno podržao Brisel.

Poverilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin dan uoči nastavka ključne runde pregovora sa Prištinom, veruje da premijer Srbije Ivice Dačić odlazi u Brisel uz punu podršku Vlade. Kacin za RSE komentariše i tezu sociološkinje Vesne Pešić da su aferu vezanu za premijera Dačića, njegova navodna veza sa Šarićevim klanom, iskonstruisali oni koji bi hteli da zaustave pregovore o Kosovu. Kacin oprezno kaže da treba sačekati ishod istrage, ali odmah dodaje:

Jelko Kacin, foto: Midhat Poturović
Jelko Kacin, foto: Midhat Poturović
„To više izgleda kao pokušaj da se smanji operativna sposobnost Vlade u petom, ne samo petom već i u šestom, a ako treba, i sedmom krugu dijaloga pod pokroviteljstvom Ketrin Ešton“.

Podsetimo, prošle nedelje je Vesna Pešić za RSE izjavila:

„"To su klasične nameštaljke za koje mi već imamo iskustva da kada ti mračni krugovi nekoga označe da je izdajnik i da je preterao sa Kosovom, a na RTS-u Vojislav Koštunica je rekao da je Dačić potpisao svoju smrtnu presudu kada je pomenuo kosovsku stolicu u UN. I onda su krenuli sa tim intrigarenjem sa Šarićem. Kriminalac, mafijaš, sve u poznatom stilu. Tresu celu državu i otvaraju nekakvu istragu nad premjerom. Pa, gde to ima?”

Indikativan je tajming u kome je otvoren slučaj Šarić i sa njim povezan premijer Ivica Dačić - kaže Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za Srbiju. Ona ne spori problematčnost kontakata Dačića sa glavnim Šarićevim saradnikom, ali pita se zašto i ko je tu aferu otvorio sada, usred pregovora sa Prištinom, kada se naziru važni dogovori u kojima je premijer ključna ličnost.

„Meni to liči da se Dačić ruši. Da očigledno u okviru SNS-a postoji jak blok koji je protiv EU i ima drugačiji stav prema Kosovu, što se pokazalo i u onoj Nikolićevoj Platformi pre par nedelja", ocenjuje ona.

Cela priča je, smatra Sonja Biserko, lanasirana iz naprednjačke kuhinje i dokaz je koliko su na različitim pozicijama, kada je o Kosovu reč, predsednik Tomislav Nikolić sa jedne i prvi potpredsednik naprednjak Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić sa druge strane.

„Suštinski obaranje ove Vlade može samo da se odradi unutar vladajuće koalicije. Uz, naravno takozvanu sivu zonu politike koja se oglašava u Pečatu, Novoj srpskoj političkoj misli i drugih cenatara bliskih predsedniku Nikoliću kao što je Crkva... a možda i Rusija, za koju ne znamo šta radi. Oni optužuju ovu Vladu za izdaju i traže zamrzavanje kosovskog konflikta. To je pokušaj sprečavanja sporazuma koji treba da se okonča do 15. aprila. Rušenje Vlade u ovom trenutku odlaže rešavanje kosovskog pitanja unedogled, sigrno za godinu dana“, kaže Sonja Biserko.

Istorijska šansa

Za razilku od naše sagovornice, neki dobro obavešteni izvori kažu da afera jeste lansirana iz naprednjačkih krugova, ali ne sa Andrićevog venca, već iz Nemanjine gde sedi najjači čovek Srbije danas koji bi tu poziciju samo učvrstio na novim izborima. Jelko Kacin koji prošle nedelje bio u Beogradu i imao kontakte sa glavnim akterima kao i sa nekim analitičarima, međutim, poručuje:

„Ja bih rekao da prvo potpredsednik Vlade i predsednik Napredne stranke snažno podupire premijera u njegovim naporima u dijalogu."

RSE: A kabinet predsednika Nikolića?
Vladimir Goati
Vladimir Goati

Kacin: Pregovore vodi Vlada. Dobro je da predsednik države nije i predsednik stranke, kao što je to bilo donedavno. Ja mislim da će Vlada iskoristiti šansu.

Politički analitičar Vladimir Goati odbacuje teorije zavere, ne vidi kome bi u političkom vrhu Srbije odgovaralo rušenje premijera. Njegova teza je da su neki sporni Dačićevi potezi, kao što su kontakti sa Šarićevim saradnikom ili učešće u spornoj tv emisiji koja je bila čista blamaža, predimenzionirani u medijima, pa se tako stvorila afera bez ozbiljne političke pozadine.

„Ne vidim kome bi išle suze radosnice da se istisne iz pregovaračke pozicije Ivica Dačić, ni Nikoliću, ni Vučiću, jer bi neko morao da ga zameni. Mislim da je to malo predimenzionirano, a da je realan problem tih nekoliko nekoliko spornih poteza premijera“, smatra Goati.

Premijer Ivica Dačić očigledno je uoči svog puta za Brisel dobio podršku sa dve važne međunarodne adrese, Vašingtona i Brisela.

„Rekao bih da je politička elita Srbije u potpunosti posvećena da iskoristi istorijsku šansu koja se pruža ovog vikenda u krugu dijaloga Beograda i Prištine“, ocenjuje Kacin.

Kakve je premijer poruke i sa kojih domaćih adresa primio, možda će biti jasnije nakon sledeće runde pregovora koja počinje u utorak, a tiče se veoma osetljivog pitanja integrisanja severa u institucionalni sistem Kosova ukidanjem paralelnih struktura.

Ivica Dačić odnosno naprednjačko-socijalistička Vlada nesumnjivo je napravila ključni pregovarački iskorak na koji se čekalo svih ovih proteklih godina od rušenja vlasti Slobodana Miloševića. Naravno da premijer nije time zaslužio status nedodirljive ličnosti, ako se pokaže da ima prljave ruke u nekoj od afera. Njegov potpredsednik, odnosno ključni čovek u Vladi Aleksandar Vučić je rekao da veruje da premijer nije kriv, ali da to ništa ne znači. Istraga će pokazati o čemu se radi. Do tada, Dačiću se može samo poželeti srećan put za Brisel i bezbedan let nazad.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG