Dostupni linkovi

Ko će pratiti rad Agencije za prevenciju korupcije


FOTO: federalna.ba
Iako je BiH po Indeksu percepcije korupcije na 72. mjestu od 176 zemalja, te joj je naznačeno da je jedan od najvažnijih prioriteta na evropskom putu upravo borba protiv korupcije, ni četiri godine od formiranja Agencija za prevenciju korupcije nije počela sa radom. Nakon niza rasprava jedva je donesen zakon o formiranju ove Agencije, potom je problem bio na koji način će se finansirati njen rad, zatim kako će se organizovati popuna radnih mjesta, a i danas je problem ko će nadzirati rad ove Agencije. Stoga je organizovana javna rasprava sa nevladinim sektorom kako bi se omogućilo usvajanje preciznijeg zakona i otklonile sve nejasnoće.

Agencija za prevenciju korupcije BiH ustanovljena je prije četiri godine, ali još nije počela sa radom. Jedan od razloga je nepreciznost zakona kojim je predviđen njen rad. Stoga su izmjene zakona koje će preciznije formulisati sve u vezi sa njenim postojanjem neophodne, objašnjava zastupnik u državnom Parlamentu Šemsudin Mehmedović.

„Agencija bi trebala da započne sa radom u punom kapacitetu, a nije izvršena ni popuna zaposlenika u Agenciji za prevenciju korupcije, a kamoli da je krenula sa radom u punom zamahu“, kazao je Mehmedović.

Parlament je 2010. godine imenovao Komisiju za praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije koja je sačinila prijedlog izmjena zakona. Održana je javna rasprava u koju je uključen nevladin sektor kako bi te izmjene bile što kvalitetnije.

Jedna od osnovnih primjedbi na predložene izmjene je što je Komisija zamijenila 'praćenje rada' Agencije riječju 'nadzor'. Neki od učesnika smatraju da je to pokušaj uplitanja u rad Agencije.

„Plašimo se da bi uvođenje ovakve terminološke odrednice moglo biti tumačeno na način da komisija ima neku eventualnu drugostepenu nadležnost, što u pojedinim segmentima termin 'nadzor' može da znači. Zato smo u svakom smislu radije da se koristi formulacija 'praćenje rada'. Ključni motivi i ciljevi koji trebaju svima nama biti na umu prilikom ovih izmjena jesu osiguravanje nezavisnosti Agencije i njene funkcionalnosti“
, kazao je Srđan Blagovčanin iz Transparency Intenationala.

Zadatak - sugerisanje zakona

Sličnu primjedbu dao je i Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla.

Vehid Šehić
Vehid Šehić
„Nemojte zaboraviti, ako prihvatate ulogu nadzorne komisije, to je nadzorni odbor, on mora biti odgovoran za rad komisije i snosi apsolutno istu odgovornost kao što snosi direktor i zamjenik direktora, tako da ne bi trebalo uzimati 'nadzor'. Mi živimo u jednom osjetljivom vremenu, gdje i ako bi postojala nezavisna komisija, percepcija građana ove države je sasvim drugačija. Ja bih zamolio da omogućimo što nezavisniji rad ove agencije“, rekao je Šehić.

Član Komisije za praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije Beriz Belkić objašnjava da članovi komisije ipak nisu imali namjeru uticati na rad Agencije.

„Po meni je, zaista, ključni cilj sviju nas, da ova agencija konačno počne raditi. Dvije i po godine je borba bila oko sistematizacije, oko saglasnosti, financiranja i niza drugih stvari, koje su vama vjerovatno poznate, i sad bi bilo vrlo opasno da dodatno, kroz ove žestoke rasprave, kroz Parlament itd., dođemo do blokade i zastoja. To bi dovelo do jedne vrste nesigurnosti ljudi koji rade u ovoj agenciji.“

Zastupnik Šemsudin Mehmedović podsjeća da je Agencija dio obaveza koje je Bosna i Hercegovina trebala ispuniti prilikom dobijanja vizne liberalizacije i objašnjava šta je njen zadatak.

„Gledajte, neće ova agencija spriječiti kriminal i korupciju. Imaju agencije za sprovođenje zakona koje treba da se bave konkretnim slučajevima. Ovo je agencija koja zapravo treba da da u tom legislativnom smislu sugeriše da se ne donose zakoni koji bi generirali korupciju, odnosno da se ugrade odredbe koje bi spriječile eventualnu korupciju“, istakao je Mehmedović.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG