Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ko će biti premijer Srbije?


Procenjuje se da će premijerska funkcija ostati u Srpskoj naprednoj stranci čiji je lider Vučić

Najveći izazov za Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije biće odluka o novom premijeru. Kome će to mesto prepustiti? Procenjuje se da će premijerska funkcija ostati u Srpskoj naprednoj stranci kojom Vučić predsedava, mada ni ekspertsko rešenje nije isključeno. Analitičari prediviđaju da će se Vučić pre odlučiti za slabiju figuru na koju će moći da utiče po modelu Boris Tadić - Mirko Cvetković (figurativni premijer u senci predsednika). Ovo su imena koja se pominju u javnosti i medijima:

Vučićev čovek od poverenja, Nikola Selaković
Vučićev čovek od poverenja, Nikola Selaković

Nikola Selaković

Nekadašnji ministar pravde važi za funkcionera Srpske napredne stranke u koga Aleksandar Vučić ima veliko poverenje. Kada se nije našao u novom sastavu vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora pre godinu dana, već tada se spekulisalo da se on čuva za neku drugu poziciju, poput gradonačelnika Beograda ili šefa Bezbednosno informativne agencije.

Vučić je tada rekao „moj prijatelj Nikola vraća se na Pravni fakultet da završi doktorat, ali se nadam da to neće trajati predugo.“ Analitičari danas upravo na Selakovića ukazuju kao na prvi mogući izbor Aleksandra Vučića. „Ja tipujem na Selakovića“, kaže za Radio Slobodna Evropa antropolog Stefan Aleksić.

Izbor Dušana Vujovića bi najlakše prihvatili međusobno suprostavljeni visoki funkcioneri SNS-a
Izbor Dušana Vujovića bi najlakše prihvatili međusobno suprostavljeni visoki funkcioneri SNS-a

Dušan Vujović

Ako bi se išlo na izbor eksperta za novog premijera onda za najozbiljnijeg kandidata slovi ministar finansija. Koliko god bi sa jedne strane, bilo teško poverovati da bi Vučić mesto premijera prepustio nestranačkoj ličnosti, sa druge se veruje da bi Vujovićev izbor najlakše prihvatili međusobno suprostavljeni visoki funkcioneri SNS-a. Takav rasplet u najvećoj meri bi podsećao na naširoko kritikovani model – Tadić – Cvetković. Sam Vujović nije želeo da komentariše glasine da bi mogao da bude premijer.

Ana Brnabić je početkom godine izjavila da neće postati član SNS
Ana Brnabić je početkom godine izjavila da neće postati član SNS

Ana Brnabić

Iz redova eksperata i ime ministarke državne uprave i lokalne samouprave je u igri za novog premijera. U medijima se takođe spekulisalo da bi i ona kao ekspert bila prihvatljivija za stranku od nekog stranačkog igrača visokog profila. Sama Ana Brnabić je nedavno rekla da ne razmišlja o tome, jer ona o tome ne odlučuje. Početkom godine izjavila je da neće postati član Srpske napredne stranke jer kao građanka želi da stekne više poverenja u stranke i to da će održati ranije određen kurs.

Ivica Dačić je je jednom već bio na čelu naprednjačko-socijalističke vlade
Ivica Dačić je je jednom već bio na čelu naprednjačko-socijalističke vlade

Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova je uoči izbora izjavio da bi slagao kada bi rekao da ga ne zanima funkcija premijera. Već je jednom bio na čelu naprednjačko-socijalističke vlade kada su naprednjaci morali da mu prepuste mesto premijera da bi imali većinu za formiranje vlade nakon izbora 2012. godine. Sada su male šanse da se to dogodi. „To bi bilo ozbiljno iznenađenje za mene“, kaže za RSE politikolog Dušan Spasojević.

Vučić nikada nije javno zaštitio Zoranu Mihajlović
Vučić nikada nije javno zaštitio Zoranu Mihajlović

Zorana Mihajlović

Njen izbor bi verovatno najteže progutali drugi stranački funkcioneri što joj znatno umanjuje šanse. Često je bila meta napada stranačkih kolega, koalicionih partnera i tablodida bliskih vlasti, dok je Aleksandar Vučić nikada nije javno zaštitio. Upravo možda zbog toga što je mnogi vide kao konkurenta. Nije želela o novom premijeru da govori pre izbora, samo je rekla da ta ličnost mora da ima strast, energiju i volju da u svakom sektoru uradi što više može.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG