Dostupni linkovi

Knjižare gube tlo pod nogama zbog online prodavača


Ilustracija
Ilustracija
The Times (priredila: Ena Stevanović)

Udruživanje izdavača ukazuje na probleme u izdavačkoj industriji, ali ljubitelji književnosti ne trebaju očajavati.

Hoće li patnje izdavačke industrije imati sretan završetak? Stvari za sada ne izgledaju tako dobro. Tradicionalne knjižare gube tlo pod nogama zbog Amazona i ostalih online prodavača koji nude ogromne popuste.

Vijest da će se izdavačka kuća Penguin udružiti sa nakladom Random House je kod autora izazvala strah da će sve manje naslova biti objavljivano, da će čitatelji imati manji izbor i da će biti još teže ostvariti napredak.

Znači li to da je ovo recept za katastrofu? Istina je da je tradicionalni način prodaje knjiga sve manje popularan. Prošle godine je tržište u Velikoj Britaniji opalo za šest posto, na tri milijarde funti.

Tehnološka revolucija je dovela do toga da sada Amazon postavlja uvjete tradicionalnim izdavačima. Stoga ima smisla da se udruže dvije od četiri najače izdavačke kuće kako bi povećale svoju pregovaračku moć. Spajanje će im dati vremena da osmisle novi poslovni model koji funkcionira.

Paradoksalno u ovoj priči je to da tehnologija koja zabrinjava izdavače također može osloboditi čitatelje i pisce. Trenutno najprodavaniji roman E.L Jamesa „Pedeset nijansi sive“ koji je u printanom izdanju izdala naklada Random House je prvo objavljen u digitalnom izdanju u australijskom Writers Coffee Shopu. Pročitalo ga je oko 250 hiljada korisnika Kindlea i ostalih elektronskih knjiga.

Naravno da neće svaki pisac doživjeti takav uspjeh i jasno je da online izdanja ne predstavljaju uvijek kvalitetnu literaturu. Veliki izdavači odabiru i lektoriraju knjige za svoje čitatelje te koriste blockbusterske zarade kako bi podržali literaturu koja ima uži krug čitatelja, kao što je recimo poezija. Međutim, digitalno izdavaštvo vam daje na raspolaganje mnogo više naslova. Također ubrzava proces printanja, s obzirom da je često potrebno i do osamnaest mjeseci kako bi se knjiga našla na policama knjižare, što može dovesti do slabljenja interesa čitatelja za nju.

Revolucija elektronskih knjiga je dobra za čitatelje jer su naslovi jeftiniji i dostupniji. Je li sve to u konačnici dobro za izdavače zavisi od toga koliko maštovito će odgovoriti na potrebe čitatelja i hoće li razviti nove poslovne modele u svijetu u kojem dominiraju Amazon, Apple i Google.

Marjorie Scardino, izvršna direktorica kompanije Pearson koja je vlasnik izdavačke kuće Penguin je rekla da će spajanje Pearsona i Bertelsmann, vlasnika naklade Random House rezultirati daljim eksperimentiranjem.

Fuzija će stvoriti jednu od najvećih izdavačkih kuća u svijetu. Spojiti će Salmana Ruždija, Jamie Olivera, John le Carréa i E. L Jamesa i preuzeti gotovo četvrtinu britanskog tržišta printanih knjiga. To znači da će kompanija biti predmet strogog nadzora konkurentskih kuća.

Ovo je znak koliko se stanje na tržištu promijenilo. Amazon je sada najjači igrač, barem u SAD-u, po broju prodanih printanih i elektronskih knjiga.

Prije dvije godine je broj knjiga dostupnih na IPhone aplikacijama nadmašio broj dostupnih igrica. Još uvijek se ne zna ko će nakon ovoga najviše zarađivati, ali ono što je sigurno je da će apetit za književnošću preživjeti sve promjene. Izdavačka industrija ne završava ovim poglavljem. Zapravo, priča tek sad postaje zanimljiva.
XS
SM
MD
LG