Dostupni linkovi

Knjige za slepe, poklon BiH Užicu


Direktor BiH biblioteke za slepa i slabovida lica Sakib Pleh i užička bibliotekarka Dušica Murić
Direktor BiH biblioteke za slepa i slabovida lica Sakib Pleh i užička bibliotekarka Dušica Murić

“Ovo je više od poklona”, rekao je direktor biblioteke u Užicu Dragiša Stanojčić pošto je ustanovi koju vodi uručen dar, stotinu knjiga Biblioteke za slepa i slabovida lica Bosne i Hercegovine (BiH).

“Ovaj poklon je nešto što smo imali pa smo izgubili. Definitivan dokaz da se nikakve međe i granice među ljudima koji su isti ne mogu stavljati. Mi ćemo sarađivati i ja sam srećan čovek jer sam dočekao direktora biblioteke iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Stanojčić.

Ništa manje uzbuđenje nije bilo i na drugoj strani.

“Ne mogu iskazati sreću i zadovoljstvo što sam se sreo sa direktorom biblioteke u Užicu”, kaže direktor BiH biblioteke za slepa i slabovida lica Sakib Pleh.

“Stupili smo u kontakt i odlučili da naša biblioteka pokloni Narodnoj biblioteci u Užicu stotinu naslova u tehnikama za slepa i slabovida lica. To su naslovi na CD- u, mp3 format”, objasnio je Pleh.

Među poklonjenim naslovima su dela domaće i svetske književnosti, stručna i naučna literatura. Time je fond užičke biblioteke, u kojoj je do sada bilo 186 naslova zvučnih knjiga i 25 na Brajerovom pismu, znatno uvećan. Poklon je posebno dragocen ukoliko se uzme u obzir činjenica da u Srbiji u slobodnoj prodaji ne postoji mogućniost kupovine zvučnih knjiga.

Među poklonjenim naslovima su dela domaće i svetske književnosti, stručna i naučna literatura
Među poklonjenim naslovima su dela domaće i svetske književnosti, stručna i naučna literatura

“Ovih stotinu novih naslova ljudima koji ne vide mnogo znače. Nama je knjiga prozor u svet, najbolji drug”, rekla nam je predstavnica Međuopštinske organizacije saveza slepih i slabovidih Užica Dragana Dučić.

“Ja se sa knjigom družim ceo život i dugo već čitam zvučne knjige, a i putem kompjutera dolazim do dobre knjige. U mojoj organizaciji ima mnogo ljudi oslepelih tokom života koji knjigom prekraćuju vreme, ali se i edukuju. Knjiga nas opušta, ali i uči”, navodi Dučić.

Inače, do uručiva ovog vrednog poklona došlo je na inicijativu užičke bibliotekarke Dušice Murić koja je i ranije realizovala programe i projekte namenjene slepim i slabovidim licima.

Biblioteka za slepe i slabovide u BiH postoji 45 godina, najveća je i jedina ustanova ovog tipa u toj državi. Jedinstvena je i po tome što je jedna od retkih biblioteka koja od svojih korisnika ne traži članarinu, a svakom zainteresovanom je dovoljno samo da se javi telefonom i potpuno besplatno poruči knjigu na čitanje.

Pleh naglašava da su besplatne usluge privukle mnoge korisnike van granica BiH, a samo u toku prošlog meseca učlanilo se dvadeset novih korisnika iz Zagreba. Knjige putuju i izvan Balkana, pa se šalju na adrese širom sveta, podvukao je gost Užica tokom potpisivanja Protokola o saradnji dve biblioteke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG