Dostupni linkovi

Nova knjiga Al Gora o klimatskim promjenama


Al Gore
Al Gore

Bivši američki potpredsjednik Al Gore najavio je za studeni novu knjigu o klimatskim promjenama Naš izbor, koja će naslijediti Neugodnu istinu objavljenu 2006.

Novu Goreovu knjigu objavit će nakladnik Rodale Books na recikliranom papiru.

Knjiga Neugodna istina prenijela je "milijunima čitatelja u svijetu poruku o opasnosti globalnog zatopljenja koja prijeti planetu i potrebi za rješavanjem problema", podsjetio je bivši zamjenik Billa Clintona u priopćenju.

"Sad kad je više nego ikad potrebno hitno djelovati, nakon zabrinjavajućih vijesti u zadnje tri godine, vrijeme je da se donese plan na svjetskoj razini. 'Naš izbor' odgovara na ta pitanja", dodaje Al Gore.

Kampanja koju je pokrenuo Gore nakon izlaska prve knjige i dokumentarnog filma koji ju je pratio priskrbili su mu Nobelovu nagradu za mir 2007. Nova knjiga naći će se u trgovinama 3. studenoga.

Uskoro stiže sintetička krv

Britanski naučnici tvrde da su pronašli način kako da proizvedu sintetičku ljudsku krv od matičnih ćelija embrija, prenosi Daily Mail.

Rezultat ovog, kako mnogi smatraju, revolucionarnog otkrića, bile bi sigurne transfuzije krvi koja bi sasvim sigurno bila zaštićena od virusa i infekcija kao što su smrtonosni virus HIV-a i hepatitisa.

Isto tako, sintetička krv bi se mogla proizvoditi u neograničenim količinama što bi pomoglo milionima bolesnika širom svijeta.



Sintetička krv dobijaće se iz matičnih ćelija donora koji imaju 0 negativnu krvnu grupu.

Trogodišnji projekat vodiće nekoliko uglednih britanskih i svjetskih istraživačkih organizacija, Scottish National Blood Transfusion Service (SNBTS), NHS Blood and Transplant i Wellcome Trust.

U eksperimentima će se koristiti matične ćelije embrija preostalih od in vitro oplodnje, i to one ćelije koje su genetski predodređene da razviju O negativnu krvnu grupu, jedinu krvnu grupu koju može primiti svaki pacijent.

Ova krvna grupa izrazito je rijetka (obuhvata samo oko 7 posto svjetske populacije) ovim putem bi se mogla proizvoditi u neograničenim količinama.

Etički gledano, korištenje matičnih ćelija embrija u eksperimentalne svrhe izaziva mnoge kontroverze, no naučnici ističu da u ovom slučaju se radi o izrazito plemenitom cilju i spašavanju ljudskih života.

NASA i Microsoft pokreću svjetski teleskop na internetu


Microsoft i NASA objavili su danas da će zajedno razviti sistem za izradu fotografija visoke rezolucije sa Marsa i ostalih nebeskih tijela.


NASA i Microsoft omogućiće korisnicima interneta da "istražuju" fotografije i ostale naučne podatke na adresi worldwidetelescope.org.

"Ostvarenje većeg pristupa javnosti naučnim i astronomskim podacima je prioritet za NASA", izjavio je administrator naučnog direktorata ove agencije Ed Vejler.
Pejzaž na Marsu

Google se udružio sa NASA-om prije nekoliko godina kako bi unaprijedio svoj servis Google Earth snimcima koje je napravila ova agencija.

Više od 100 terabajta podataka NASA, uključujući snimke Marsa koje je napravio istraživački orbiter koji proučava ovu planetu od 2006. godine, biće uključeno u program "Svjetski teleskop" tokom ove godine, navodi Microsoft.

"Ova saradnja omogućiće ljudima širom svijeta da istražuju nove snimke Mjeseca i Marsa u bogatom, inetarktivnom okruženju",
izjavio je potpredsjednik Microsofta za spoljna istraživanja Tom Hej.

Ribe-roboti mjere zagađenost voda

Britanski istraživači s Univerziteta Essex rade na projektu vrijednom više od dva miliona eura, koji podrazumijeva praćenje zagađenih voda pomoću riba-robota. U ribama će biti ugrađeni senzori za registrovanje zagađenosti vode, a one će raditi kao tim, bez ikakve pomoći čovjeka, pišu britanski mediiji.

Ribe-roboti, pola metra duge, 15 cm visoke i 12 cm široke, moći će komunicirati između sebe, te na taj način tražiti oblasti koje su zagađene. Pomoću ugrađenih senzora, ribe će moći registrovati zagađivače voda.

Kada jedna riba pronađe zagađenu vodu, ostalim ribama-robotima putem GPS-a šalje koordinate.

"U svakom timu će biti pet riba koje će neprestano tragati za zagađenom vodom. Kada pronađu zagađenu vodu, podatke šalju ostalim timovima riba-robota", kazao je vođa ovog istražvačkog projekta Dongbing Gu.

Ribe se kreću talasanjem tijela, a peraje i rep koriste za promjenu smjera. Predviđa se da će se ove ribe-roboti moći kretati brzinom i do pola metra u sekundi.

Rad na prototipu će biti završen za 18 mjeseci. Različite vrste senzora će biti ugrađene u ribe-robote, a podaci do koji se dođe će moći biti korišteni u izradi 3D mape o zagađenim vodama, te će tako pronaći najbolji način za čišćenje zagađenih voda.


Kako izvesti savršen penal?


Ako vas je ikada zanimalo postoji li formula za savršeno izvođenje udarca sa 11 metara u fudbalu, budite uvjereni da ona zaista postoji. Naučnici koji su analizirali brojne jedanaesterce izračunali su da brzina lopte mora biti najmanje 104 kilometra na sat, te da igrač mora ciljati u jedan od gornjih uglova protivničke mreže.

Pregledanjem fudbalskih utakmica pokazalo se da jedino ovaj način šutiranja može dovesti do postignutog gola.

Idealna lopta trebala bi proći tačno pola metra ispod prečke, utvrđeno je. Igrač bi joj trebao pristupiti pod uglom od 20 do 30 stepeni.

Istraživački tim iz Univerziteta John Moores u Liverpoolu sačinio je preporuke fudbalerima nakon analize snimaka napravljenih visoko kvalitetnim kamerama postavljenim na zadnjoj strani mreže gola.

Profesor Tim Cable izjavio je za The Sun: "Mnogi faktori utječu na 'savršen penal'. Mi smo konačno utvrdili ključne elemente."

Istraživanje bi moglo pomoći svim fudbalerima koji su crne momente u svojoj karijeri doživjeli upravo zahvaljujući nepreciznim šutevima sa bijele tačke.

XS
SM
MD
LG