Dostupni linkovi

Knjiga o Feralu pred novosadskim studentima


Sa promocije knjige
Sa promocije knjige

U Novom Sadu pred punom salom Filozofskog fakulteta predstavljena je knjiga "Feral Tribune - smijeh slobode" autora Borisa Pavelića. On je, govoreći studentima žurnalistike o hrabrosti kritike režima tokom devedesetih, ali i danas, rekao da je list "Feral Tribune" zapravo bio simbol otpora nacionalizmu na celom Balkanu.

Predstavljajući knjigu koja ima skoro sedamsto strana koja obuihvata najznačajnije momente iz istorijata političko - satiričnog lista "Feral Tribune", autor, Boris Pavelić kaže da je pokušao slomiti tišinu koja okružuje ovaj nekadašnji list.

"U tih 15 godina koliko je Feral bio samostalna novina, oni su prerasli u simbol otpora političkoj autokratiji koja je u to vreme vladala u Hrvatskoj, i u otpor nacionalizmu i političkoj gluposti koja je preplavila Hrvatsku, BiH i Srbiju", smatra on.

Novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl, kao nekadašnji saradnik Ferala, smatra da za vreme postojanja lista, ali posebno tokom devedesetih, Feral je bio jedan od retkih medija koji se vodio isključivo profesionalnim standardima.

"U ono vreme smo bili proglašavani izdajnicima, stranim plaćenicima, državnim neprijateljima. Ali to nam nije smetalo jer smo posao radili onako kako smo mi smatrali, radili smo u skladu sa profesionalnim standardima: nismo se vodili interesima političkih opcija, već isključivo profesionalnim standardima", objašnjava Hedl.

Da je Feral bio svojevrsna oaza za one koji se nisu slagali sa nacionalističkom retorikom, potvrđuje i novinar Dinko Gruhonjić.

"U ono vreme tragajući za ostrvima normalnosti, ja sam se hvatao za slamku, a umesto slamke pronašao sam takve moralne veličine u vidu medija kao što su Feral, beogradsko 'Vreme', sarajevsko 'Oslobođenje', 'Naša borba' ", navodi Gruhonjić.

Na pitanje prisutnih, da li bi redakcija Ferala i danas bila toliko hrabra u kritikovanju režima kao što je to bila za vreme rata, Boris Pavelić kaže:

"Mislim da bi, prosto obavezuje te vlastiti stav, teško idu takvi ljudi ispod vlastitih stavova."

"Feral Tribune" kao samostalni nedeljnik bio je na kioscima od 1993. godine. Ovaj političko-satirični list ugašen je 2008. godine.

XS
SM
MD
LG