Dostupni linkovi

Klub Bošnjaka tražiće zaštitu nacionalnog interesa


Novoizabrana Vlada RS, 29. decembar 2010. Foto: Erduan Katana
Novoizabrana Vlada RS, 29. decembar 2010. Foto: Erduan Katana
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izbor premijera i Vlade ovog entiteta. Ovom odlukom Vlada RS, iako je izabrana, nije potvrđena, pa može raditi samo u tehničkom mandatu do konačne odluke Vijeća naroda ili Ustavnog suda RS.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović kazao je da je Klub bošnjačkih delegata, kao odgovor na način izbora rukovodstva Vijeća naroda RS i izbor premijera i članova Vlade kojima je povrijeđen ustavni princip ravnopravne zastupljenosti konstitutivnih naroda u RS-u, jednoglasno donio odluku da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
Hadžiomerović: Mišljenja smo da se u dosadašnjem radu nije poštovalo pravo ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda, a time i ustavne strukture RS.

„Sve funkcije koje su Ustavom propisane, dakle njih šest, nijedna nije pripala Bošnjacima, kojih je zaista u BiH, hajde da kažem, najviše. Zaista je diskriminirajuće, da kažem, da upotrijebim i ovu riječ: majoriziraju nas, koji smo najbrojniji narod u BiH“
, kazao je Hadžiomerović.

Klub Bošnjaka, prema riječima Hadžiomerovića, ostaje kod ranijeg stava da proces konstituisanja Vijeća naroda nije okončan zbog načina izbora predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih ovog tijela.

„Mišljenja smo da se u dosadašnjem radu nije poštovalo pravo ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda, a time i ustavne strukture RS, kojom je ovo propisano. Očekujemo od vladajuće strukture da uvaži naš zahtjev da se konstituisanje Vijeća naroda RS obavi u skladu sa Ustavom RS i Poslovnikom o radu Vijeća naroda RS, te time otklone potrebe za pravnim zaštitama pred Ustavnim sudom RS“,
rekao je Hadžiomerović.

I pravno i političko pitanje

Klub Bošnjaka napustio je konstitutivnu sjednicu nakon što njihov prijedlog za predsjedavajućeg Mirsad Đapo nije dobio potrebnu podšku ostalih delegata u Vijeću naroda.
Mirsad Đapo

Predsjedavajući Vijeća naroda, Momir Malić, objasnio je da zbog ove odluke Kluba Bošnjaka novoizabrana Vlada RS još ne može da radi.

„Pravna situacija koja jeste: sadašnja Vlada nije praktično potvrđena. Znalo se i ranije – dok Vijeće naroda ne da saglasnost u cjelosti, ili dok se ne provede ovakva procedura koja sad mora ići, da Vlada nije izabrana i da onda funkcioniše stara Vlada u tehničkom sazivu“, objašnjava Malić.

Delegat vijeća naroda i čovjek zbog čijeg se neizbora na mjesto predsjedavajućeg Vijeća čitava procedura izbora vlasti u RS zakomplikovala, Mirasad Đapo, izjavio je da je ovo i pravno i političko pitanje.

„Ovo je pravno – koje smo danas pokrenuli. A ja i dalje mislim da za politiku ima i dalje vremena i da ovih dana iz ovog izađemo. Pravno, naš zahtjev je vrlo jasan. Na šest vitalnih funkcija, ni na jednoj nema Bošnjaka. I ovo što naš Klub hoće, neće da opstruira Republiku Srpsku. Mi smo došli ovdje da budemo dio ovog sistema, a u dijelu sistema treba poštovati ustavnu strukturu i našu poziciju koja se tu nalazi. I zato još uvijek dajem prednost politici. Mislim da sljedećih dana bi trebalo ovo sagledati da ne idemo stalno kroz ustavne mehanizme“
, poručuje Đapo.

Iako Bošnjaci izražavaju očekivanja da bi se ova situacija mogla riješiti izborom novog rukovodstva Vijeća naroda na čijem bi čelu bio Mirad Đapo, prema Malićevim riječima, male su šanse da bi se takvo šta moglo i dogoditi.

„Neko ko smatra da to treba staviti na sto, treba za to imati i sagovornika. Ja ne vjerujem da su ni SNSD niti ostali delegati u Vijeću spremni da o tom sada razgovaraju“, smatra Malić.

Kako je takođe malo vjerovatno da će se na sjednici Vijeća naroda u ponedeljak 10. januara postići dogovor sa Bošnjacima, konačnu odluku o svemu će dati Ustavni sud RS.
XS
SM
MD
LG