Dostupni linkovi

Veto Kluba Bošnjaka na zakone Skupštine RS u vezi Inckove odluke


Skupština Republike Srpske (RS)
Skupština Republike Srpske (RS)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS), odlučio je u četvrtak 5. avgusta da pokrene mahanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno da stavi veto na zakone koje je usvojila Narodna skupština tog bosanskohercegovačkog entiteta povodom odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida.

Narodna skupština RS je na zatvorenoj sjednici 30. jula usvojila po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke o zabrani negiranja genocida.

Takođe je usvojen Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao Minet Okić iz Kluba Bošnjaka oni su pokrenuli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni zakon, kao i na usvojene izmene Krivičnog zakonika RS, kojim je predviđena zatvorska kazna i do 15 godina za one koji RS nazivaju "genocodnom i agresorskom tvorevinom".

Zahtjev Kluba Bošnjaka najprije će razmatrati Vijeće naroda koje prema proceduri potvrđuje svaki zakon koji koji usvoji Narodna skupština RS.

Ukoliko klub nekog od tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda ti zakoni ili odluke idu na usaglašavanje Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Ako se ni tu ne postigne saglasnost, onda, prema Okićevim riječima, konačnu odluku o spornim zakonima donosi Ustavni sud RS.

“Ne očekujemo od Ustavnog suda RS ništa posebno iako se radi o zakonima koji su protuustavni i antidejtonski”, kazao je Okić.

Posljednja instanca je, prema njegovim riječima, ocjena ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine (BiH).

XS
SM
MD
LG