Dostupni linkovi

Žrtve traže reakciju BiH zbog Putinovog državljanstva optuženom za ratne zločine


Samac se nalazi kao 29. na spisku više od 40 osoba kojim je Putin ukazom objavljenim 9. januara 2024. dao državljanstvo Rusije
Samac se nalazi kao 29. na spisku više od 40 osoba kojim je Putin ukazom objavljenim 9. januara 2024. dao državljanstvo Rusije

Udruženje logoraša iz Ključa traži od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) da uputi diplomatsku notu Ruskoj Federaciji zbog davanja državljanstva Ratku Samcu.

Samac je optužen za ratne zločine u Ključu, na sjeverozapadu BiH, tokom rata devedesetih.

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (RS) Samac nalazi se kao 29. osoba na spisku 44 strana državljanina kojima je Putin ukazom, objavljenim 9. januara, dao državljanstvo Rusije.

"Ovo je sramota i mora ići diplomatska nota Rusiji. Pitamo kome ste dali dražvljanstvo i koje su njegove zasluge - to što je ubio ni krive ni dužne ljude u ratu", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mehmed Begić iz Uruženja logoraša iz Ključa.

Protiv Ratka Samca je 2013. godine Kantonalni sud u Bihaću vodio istragu zbog ratnih zločina nad civilima u Ključu, a 2015. godine je naloženo i njegovo hapšenje, kažu za RSE iz ove pravosudne institucije.

Tokom protjerivanja nesrpskog stanovništva u Ključu 1992. godine ubijeno je preko 150 bošnjačkih civila, a neki su i nezakonito hapšeni i premlaćivani, podaci su sudskih institucija u BiH.

Čekanje pravde za ubistvo 78 civila u Ključu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00

BiH dva puta tražila izručenje

Izručenje Ratka Samca Bosna i Hercegovina je dva puta tražila i to po zahtjevu Okružnog suda u Banjaluci, 2015. i 2018. godine.

Rusija je te zahtjeve odbila zbog, kako su tada obrazložili, lošeg zdravstvenog stanja Ratka Samca.

Ratko Samac živi u Rusiji od 1999. godine, prema navodima ruskih medija koje Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao nezavisno da potvrdi.

Samac je otišao na liječenje u Kurgan na južnom Uralu 1999. godine, gdje je bio uhapšen 2016. godine, kako je tada objavio Sputnjik, na osnovu potjernice BiH zbog ratnih zločina.

Sputnjik je 2016. takođe objavio da je Samac po odlasku u Rusiju prvo dobio dozvolu za privremeni boravak, te da mu je u septembru 2015. godine boravak bio produžen do 2020. godine. To takođe nije bilo moguće nezavisno potvrditi.

Na spisku stranaca kojima je ruski predsjednik odobrio državljanstvo je, među, ostalim, i hrvatska liječnica Mirela Jakupanec, koja je podržala rusku okupaciju ukrajinske regije Donjeck i tamo živi.

Državljanstvo Rusije je odobreno i američkom profesionalnom bokseru Kevinu Johnsonu, koji je prijatelj Kremlja, kao i kanadskom hokejašu Brendanu Leipsicu, koji igra za klub SKA iz Sankt Petersburga.

XS
SM
MD
LG