Dostupni linkovi

Klimatske promjene uništile jednu od prvih civilizacija


Planeta Zemlja
Planeta Zemlja
Arheolozi vjeruju da su klimatske promjene prije 4.000 godina dovele do propasti jedne od prvih civilizacija na svijetu. Civilizacija doline Inda je bila jedna od najvećih, ali i najmanje poznatih prvobitnih urbanih kultura.

Njihovo carstvo se protezalo na više od milion kvadratnih kilometara preko ravnica rijeke Ind, od Arapskog mora pa do rijeke Gang, na površini današnjeg Pakistana, sjeverozapadne Indije i istočnog Afgansitana.

Naučnici sada vjeruju da su glavni uzrok propasti te civilizacije klimatske promjene. Istraživanje također rješava i dugogodišnju debatu o izvoru i sudbini Sarasvatija, svete rijeke iz hinduističke mitologije.

Istraživački tim je pet godina kombinovao satelitske snimke i topografske informacije, kako bi napravili digitalne karte tla na kojem se nalazila civilizacija Inda.

"Rekonstruisali smo cijeli krajolik na kojem se prije 5.200 godina razvila civilizacija Inda, gdje su gradili svoje gradove i gdje su prije 3.900 godina polako počeli nestajati", kazao je dr. Liviu Giosan, vođa istraživačkog tima.

Kao i drugi narodi tog vremena i Harapani su svoje nastambe gradili u blizini rijeka. Međutim, ostaci njihovih građevina se sada nalaze u pustinji i daleko od svake rijeke. Naučnici su do sada iskopali temelje građevina, sanitarne sisteme, umjetnine i rukotvorine, kao i pismo koje treba dešifrovati.

Istraživanje je pokazalo da je nestanak monsunskih kiša umanjio protok rijeka te da je to igralo najvažniju ulogu u propadanju harapanske kulture, koja je zavisila od tih rijeka, piše Daily Mail.

Prije 3.900 godina, dok je njihova rijeka još "umirala", Harapani su napustili svoju zemlju i otišli na istok, prema dolini rijeke Gang.
XS
SM
MD
LG