Dostupni linkovi

Klimatske promene: Glavne američke naftne kompanije svedoče u Kongresu


Svedočiće izvršni direktori Exxon-a, Chevron-a i BP America, predsednik Shell-a i šefovi lobističkih firmi Američkog instituta za naftu i Privredne komore SAD-a (ilustrativna fotografija)
Svedočiće izvršni direktori Exxon-a, Chevron-a i BP America, predsednik Shell-a i šefovi lobističkih firmi Američkog instituta za naftu i Privredne komore SAD-a (ilustrativna fotografija)

Najviši rukovodioci velikih zapadnih naftnih kompanija počeli su svedočenja pred Kongresom SAD zbog optužbi da su obmanuli javnost o klimatskim promenama.

Poslanici demokrata kažu da će se saslušanja fokusirati na višedecenijsko poricanje vodeće uloge njihovih proizvoda u podsticanju klimatskih promena.

Kompanije su saopštile da se nadaju da će iskoristiti saslušanja da istaknu nedavne napore u rešavanju klimatskih promena.

Izvršni direktor Chevrona Michael Wirth odgovorio je na optužbe da je njegova firma promovisala dezinformacije o klimatskim promenama.

U svom uvodnom izlaganju, naftni direktor kaže da su "klimatske promene stvarne" i odbacuje tvrdnju da je kompanija obmanjivala ljude.

"Iako su se naši pogledi na klimatske promene razvili tokom vremena, svaka sugestija da je Chevron angažovan u nastojanjua da širi dezinformacije i obmane javnost o ovim složenim pitanjima jednostavno je pogrešna", kaže on.

Ovo se dešava samo nekoliko dana pre početka klimatske konferencije Ujedinjenih nacija COP26.

Sastanak u Glazgovu se smatra ključnim delom napora da se izbegnu brze klimatske promene. Svetski lideri će biti pod pritiskom svojih planova da smanje emisije gasova staklene bašte i time smanje globalno zagrevanje.

Saslušanja se takođe poklapaju sa naporima predsednika SAD Joe Bidena da usvoji glavni zakon o potrošnji.

Lideri Kongresa se utrkuju da pronađu kompromis sa republikancima i umerenim demokratama o klimatskim odredbama zakona pre nego što Biden u nedelju otputuje u Glazgov.

Saslušanja u četvrtak održaće Nadzorni odbor Predstavničkog doma.

Svedočiće izvršni direktori Exxon-a, Chevron-a i BP America, predsednik Shell-a i šefovi lobističkih firmi Američkog instituta za naftu i Privredne komore SAD-a.

Demokratski predstavnik Ro Khanna, koji predsedava Podkomitetom za životnu sredinu, rekao je, kako citira Reuters, da je saslušanje početak jednogodišnje istrage.

„Ideja je da oni priznaju američkom narodu šta su uradili“, rekao je on.

U saopštenju komiteta se navodi da je industrija znala za efekte globalnog zagrevanja od 1977. godine, ali da je "decenijama širila poricanje i sumnju u štetu svojih proizvoda".

Nedavno su neke velike kompanije javno podržale akciju za sprečavanje klimatskih promena dok su privatno blokirale reforme, dodaje se.

Khanna je rekao da bi istraga mogla uključiti i druge industrije, uključujući oglašavanje i društvene medije.

Demokrate su povukle paralele sa istragom Predstavničkog doma o duvanu (Big Tobacco investigation) iz 1990-ih, koja je nakon višemesečnog svedočenja zaključila da su kompanije koje proizvode cigarete pokušavale da prikriju dokaze da su njihovi proizvodi izazivali zavisnost i bili štetni.

Uoči saslušanja u četvrtak, uključene kompanije su rekle da sarađuju u istrazi i da su se obavezale da će učestvovati.

Sva četiri naftna giganta kažu da su posvećena smanjenju emisija gasova staklene bašte, a Shell i BP su među grupom kompanija koje su ranije ovog meseca pisale čelnicima Kongresa da obećaju svoju podršku klimatskim akcijama.

„Duboko smo posvećeni borbi protiv klimatskih promena i promovisanju čiste i obnovljive energije i energetske efikasnosti, i... preduzeli smo značajne korake da smanjimo emisije i prihvatimo poslovne strategije usmerene na klimu“, navodi se u pismu.

XS
SM
MD
LG