Dostupni linkovi

Samit UN-a o klimi blizu dogovora o 'fondu za katastrofe'


Aktivistice na prosvjedu na COP27 UN-ovom samitu o klimi, u petak, 18. novembra 2022., u Šarm el-Šeiku, Egipat.

Pregovarači kažu da su postigli potencijalni prekretnički dogovor o najtežem pitanju klimatskih pregovora Ujedinjenih naroda u Egiptu - stvaranje fonda za kompenzaciju siromašnim nacijama koje su žrtve ekstremnih vremenskih uvjeta pogoršanih zagađenjem ugljikom u bogatim zemljama.

Nekoliko ministara iz cijelog svijeta reklo je za AP da je postignut dogovor o fondu za ono što pregovarači nazivaju gubicima i štetama.

"Male, male" stvari moraju se riješiti prije finalizacije klimatskog sporazuma na samitu COP27 u Egiptu, rekao je u subotu Wael Aboulmagd, posebni predstavnik predsjednika COP27.

"Dajemo sve od sebe. Sitne, male stvari koje treba riješiti", rekao je Reutersu na pitanje je li dogovor blizu potpisivanja.

To je velika pobjeda za siromašnije nacije koje su dugo tražile novac, koji se ponekad smatra reparacijom, jer su često žrtve klimatskih katastrofa unatoč tome što su malo doprinijele zagađenju koje zagrijava planetu.

"Ovako je naše 30-godišnje putovanje konačno, nadamo se, danas urodilo plodom", rekla je pakistanska ministrica za klimu Sherry Rehman, koja je često preuzimala vodstvo za najsiromašnije nacije svijeta.

Jedna trećina njezine nacije bila je potopljena ovog ljeta u razornoj poplavi, a ona i drugi dužnosnici koristili su moto: "Ono što se dogodilo u Pakistanu, neće ostati u Pakistanu."

Ako sporazum bude privaćen, još ga treba odobriti jednoglasnom odlukom kasnije u subotu.

Ali drugi dijelovi dogovora, navedeni u paketu prijedloga koje su ranije tog dana iznijeli egipatski predsjedatelji pregovora, još uvijek se dogovaraju dok pregovarači kreću na, kako se nadaju, njihov posljednji sastanak.

Postojala je snažna zabrinutost među razvijenim zemljama i zemljama u razvoju o prijedlogu o smanjenju emisija stakleničkih plinova, poznatih kao ublažavanje.

Dužnosnici su rekli da je prijedlog koji je iznio Egipat u suprotnosti s nekim obavezama preuzetim u Glasgowu s ciljem održavanja na životu cilja ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, od predindustrijskih vremena.

Svijet se već zagrijao za 1,1 stepen od sredine 19. stoljeća.

SAD traži načine da potpiše sporazum

Sjedinjene Države rade na pronalaženju načina na koji se mogu složiti s prijedlozima iznesenima na samitu COP27 u Egiptu o stvaranju fonda za pomoć zemljama u razvoju u pokrivanju troškova klimatskih katastrofa, rekao je u subotu izvor blizak pregovorima, javio je Reuters.

Drugi američki izvor upoznat s pregovorima rekao je da je SAD bio "duboko uključen" u pregovore o sporazumu o "gubitku i šteti".

XS
SM
MD
LG