Dostupni linkovi

Kijevski patrijarh: Zaplena crkava bi bila izgovor Kremlju za mešanje


Patrijar Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije Filaret
Patrijar Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije Filaret

Lider Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije kaže da koraci ka nezavisnosti od Moskve moraju biti pažljivo sprovedeni kako bi se izbeglo davanje izgovora Kremlju za dalje upade Rusije na ukrajinsku teritoriju, piše Radio Slobodna Evropa.

Izjava patrijarha Filareta došla je nakon zasedanja sinoda Vaseljenske patrijaršije kojom je predsedavao patrijarh Vartolomej I, koji se smatra liderom svetske pravoslavne zajednice od 300 miliona vernika, a koji je odlučio 11. oktobra da "dodeli autokafalnost ukrajinskoj crkvi."

Sinod se, takođe, pobrinuo da upozori protiv nasilja i pokušaja preuzimanja imovine.

U ekskluzivnom intervjuu za RSE, Filaret je detaljno govorio o procesu uspostavljanja potpuno nezavisne ukrajinske crkve i budućeg statusa crkve lojalne Moskvi u Ukrajini.

Ukrajina trenutno ima tri pravoslavne crkve: Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, koja je ostala podređena Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza; i dva odvojena entiteta - Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevske patrijaršije koju predvodi Filaret, i Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu pod vođstvom mitropolita Makarija.

"Mi ćemo se truditi da imamo jednu pravoslavnu crkvu u Ukrajini i da se pobrinemo da se Ruska [pravoslavna] crkva ne krije pod ukrajinskim imenom dok je ustvari ruska", rekao je Filaret za RSE 31. oktobra.

Rekao je da će zvanično ime nezavisne crkve biti "Ukrajinska pravoslavna crkva", ali će biti poznata i kao "Kijevska patrijaršija".

Kada ekumenska patrijaršija iz Istanbula donese zvaničnu uredbu o nezavisnosti Kijevske Patrijaršije od Moskve, Filaret je rekao da "Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije neće više imati pravo da se naziva Ukrajinska pravoslavna crkva".

"U stvari, ona će biti nazvana Ruskom pravoslavnom crkvom u Ukrajini", rekao je Filaret.

"Vernici imaju pravo da biraju", rekao je Filaret. "Ako bilo koja parohija želi da pređe sa moskovske patrijaršije i pridruži se ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, onda dve trećine parohijana moraju da glasaju za tu tranziciju.”

"Do sada nam se pridružilo više od 150 parohija", rekao je.

Najdelikatnije pitanje oko zvaničnog razdvajanja jeste nadmetanje sa zahtevima o vlasništvu nad imovinom Kijevske patrijaršije i predstavnika crkve lojalne Moskvi u Ukrajini.

Filaret insistira na tome da neće biti nezakonitih zaplena crkvenih zgrada u Ukrajini koje su trenutno pod kontrolom crkve koja je lojalna Moskvi i koja je pod upravom Ruske pravoslavne crkve.

"To je ono što Moskva želi - zaplene napadača koji stvaraju osnov za uplitanje u unutrašnje poslove Ukrajine", rekao je Filaret za RSE.

Filaret je napomenuo da je ruska vlada opravdala svoju aneksiju ukrajinskog Krimskog poluostrva 2014. godine, artikulišući blanko tvrdnju da Moskva ima pravo i obavezu da zaštiti i "brani rusko govorno područje " bilo gde u svetu.

"Sada žele da stvore uslove [gde mogu da tvrde da su njihove aktivnosti] za zaštitu pravoslavnih vernika", rekao je Filaret. "Znajući ovo, ne želimo da im damo razlog za uplitanje u naše unutrašnje poslove, pa zato neće biti prisilnog oduzimanja crkvenih zgrada."

Ipak, Filaret je odbacio potraživanja Moskovske patrijaršije za čuvenu Kijevsko-pečersku lavru - kijevski manastir u pećini. Skoro 1.000 godina star manastir u Kijevu je ukrajinski nacionalni spomenik, centar pravoslavnog hrišćanstva u istočnoj Evropi, kao i mesto prebivališta poglavara crkve lojalne Rusiji, mitropolita Onufrija.

"Svi znaju da je Kijevsko-pečerska lavra ukrajinsko svetilište koje je imovina države", rekao je Filaret za RSE. "Stoga, mogu da kažu bilo šta, ali zakoni govore potpuno drugačije."

Ipak, Filaret je insistirao na tome da Kijevska patrijaršija "ne želi da prisilno oduzme lavre ili druge manastire ili župne kuće" u Ukrajini.

Svi takvi sporovi, rekao je on, treba da se reše na "dobrovoljnoj osnovi".

Osamdesetdevetogodišnji Filaret je bio među glavnim kandidatatima da predvodi Rusku pravoslavnu crkvu tokom sovjetske ere. Međutim, 1997. godine bio je ekshumiciran zbog njegovih nastojanja da osnuje Kijevsku patrijaršiju kao nezavisnu ukrajinsku crkvu nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Ukrajinska crkva lojalna Moskvi, kao i ruska pravoslavna crkva u Moskvi, smatraju Kijevsku patrijaršiju raskolničkom i jeretičkom.

XS
SM
MD
LG