Dostupni linkovi

'Beograd kao Moskva' sa cenama kirija


Kompleks Beograd na vodi
Kompleks Beograd na vodi

"Stanovi u Beogradu su nam mnogo skupi. Loša soba, loš toalet, a mali je stan." Tako je svoj privremeni dom u glavnom gradu Srbije opisala Nataša iz Moskve.

Ona je među hiljadama građana Rusije koji su proteklih meseci stigli u Beograd.

Srbija odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi zbog agresije na Ukrajinu, pa je glavni grad Srbije postao jedna od retkih destinacija u Evropi koja je dostupna državljanima Rusije.

U Beogradu, gde sele poslove i porodice, dočekale su ih cene stanova "kao u Moskvi".

Stan na dan, odnosno dnevni najam stana na četiri kilometra od centra grada, Nataša plaća 110 evra. Pomnoženo sa 30 dana – 3.300 evra mesečno.

Slušajte i pratite ZIP

Spotify Apple PodcastGoogle Podcast Podcast.rs

'U Beogradu radiš za rentu i račune'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:38 0:00

'Nemoguća misija'

U potragu za stanom za iznajmljivanje, koju opisuje kao "nemoguću misiju", krenula je i Nevena Bogdanović, autorica podcasta ZIP Zaviri ispod površine.

Cene najma skočile su i do tri puta u širem centru Beograda.

Zadatak - da se nađe stan za oko 300 evra mesečno, koliko iznosi minimalac u Srbiji, nije ispunjen.

Agentkinja za nekretnine Kaća Lazarević izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u oglasima stan za 300 evra u širem centru Beograda "ne postoji".

"Veliki je priliv državljana Rusije i vlasnici su duplirali zakupnine, a malih stanova nikad i nije bilo dovoljno na beogradskom tržištu", opisuje stanje na tržištu.

"Za 150, 200 evra samo neuslovni stanovi, na samom obodu Beograda, ali i to je mnogo ako se uzima u obzir prosečna plata u Srbiji", ocenila je.

Minimalna cena malih stanova je, kako ističe, 400 do 450 evra.

Prosečna plata u Srbiji je u avgustu 2022. bila oko 75 hiljada dinara (oko 650 evra).

Prema toj računici, trenutno bi u Beogradu od prosečne plate mogla da se plati samo renta za stan i računi.

Kako izgleda potraga na sajtovima za nekretnine? Da li vas zanima kako izgledaju susreti sa stanodavcima? Ili koliko košta najskuplji kvadrat u Beogradu ako se odlučite za kupovinu stana?

Odgovore na ova pitanja donosimo u novoj epizodi Zaviri ispod površine podcasta pod nazivom "U Beogradu radiš za rentu i račune."

O serijalu Zaviri ispod površine

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP - Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

XS
SM
MD
LG