Dostupni linkovi

Počela ekshumacija ubijenih Uzbeka


Žena i dvoje djece poginuli u stampedu pri bijegu Uzbeka na granici Kirgistana i Uzbekistana,
Žena i dvoje djece poginuli u stampedu pri bijegu Uzbeka na granici Kirgistana i Uzbekistana,
Istražitelji na jugu Kirgizije počeli su sa ekshumacijom tijela osoba ubijenih tokom nasilja protiv manjinskih Uzbeka, dok u zemlji raste napetost uoči sutrašnjeg referenduma o Ustavu zemlje.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Bakit Alinbajeav rekao je da je ekshumacija od suštinske važnosti za dosljednju istragu. Veliki broj žrtava nije zvanično identifikovan jer su mnogi brzo sahranjeni u skladu sa muslimanskom tradicijom.

"Ovo je u interesu samih žrtava i ovo je važno za naknadno otvaranje pitanja kompenzacije"
, rekao je Alinbajev novinarima, dodajući da je oko 60 ljudi uhapšeno zbog sumnje da su organizovali masovne nerede, kako bi referendum bio otkazan ili odgođen.

Na groblju u većinski uzbekistanskom naselju gomila se okupila dok su istražitelji u pratnji vojnika počeli otkopavanja grobova.

"Zašto oni to rade? Sahranili smo mrtve kako dolikuje, pomolili se i ovo nije u redu
", rekao je mještanin Abdulvasil Satibaldijev.

Zvaničnik kancelarije tužioca Kurbanali Taškulov rekao je da je ekshumirano 10 tijela, od kojih su neki bili umotani u tepihe.

"Istraga će biti provedena na neidentifikovanim tijelima kako bi se utvrdio njihov identitet i uzrok smrti"
, rekao je Taškulov.

Policija i vojska pretražuju Oš


Predsjednik privremene vlade Roza Otunbajeva rekla je da je oko 2000 ljudi, uključujući i jedan broj Kirgiza, ubijeno tokom nasilja.

Neki Uzbeci optužili su elemente vojske Kirgizije da je učestvovala u napadima na njihova naselja u kojima je oko 1 800 kuća zapaljeno.

Policija i vojska pretražuju Oš, glavno žarište nasilje koje je izbilo 10. juna, u pokušaju da nađu ilegalno oružje.

Ova osiromašena zemlja doživjela je pravi haos tokom petodnevnog etničkog nasilja prije dvije nedjelje kada su grupe Kirgiza napale naselja Uzbeka na jugu zemlje.

Nasilje je uslijedilo nakon krvavog ustanka u aprilu kada je zbačen predsjednik Kurmanbek Bakijev, a privremena vlada optužila je pristalice Bakijeva da podstiču nasilje kako bi referendum bio otkazan ili odgođen.

Bakijev, koji je u egzilu, odbacio je tvrdnje da ima veze sa nasiljem, ali vlasti Kirgizija rekle su u petak da su uhapsile nećaka Bakijeva i optužile ga za pomaganje u organizovanju nasilja. Njegov sin Maksim takođe je uhapšen u Britaniji.

Uzbeci su većinom podržali privremenu vladu, dok su Kirgizi na jugu podržali Bakijeva.

Stanje pripravnosti pred referendum


Kirgizija je u stanju pripravnosti pred sutrašnji referendum sa oko 8000 raspoređenih policajaca. Veliki broj kontrolnih punktova postavljen je u Biškeku i južnim gradovima Oš i Džalal-Abad.

Referendum 27. juna vidi se kao važan korak za privremenu vladu na putu ka demokratiji.

Predsjednik privremene vlade Kirgizije Roza Otunbajeva pozvala je u petak 25. juna, prilikom obraćanja naciji, stanovnike te zemlje da izađu na referendum koji je zakazan za 27. jun i glasaju za novi ustav.

"Zemlja ne može dugo da ostane u stanju neizvesnosti i napetosti. Neophodno je uspostaviti red, što je nemoguće bez usvajanja ustava i formiranja državnih struktura"
, kazala je Otunbajeva.

Upozorivši da je došao trenutak kada bi odlaganje dovelo do "ozbiljnih negativnih posljedica", ona je istakla da Kirgizija nije prva zemlja koja održava referendum u vanrednoj situaciji, prenosi Itar-Tass.

Otunbajeva je izrazila uvjerenje da će narod Kirgizije sa novim ustavom "moći da ojača suverenitet republike i postigne značajne uspehe u ekonomskom i društvenom razvoju".
XS
SM
MD
LG