Dostupni linkovi

Političari u Kirgistanu sprječavaju mlade žene da rade u inostranstvu


Kirgistanka radi u privatnoj kući u Turskoj
Kirgistanka radi u privatnoj kući u Turskoj

Piše: Farangis Najibullah

Kirgistan je jedina zemlja u centralnoj Aziji u kojoj broj radnica migrantica u inostranstvu premašuje broj muškaraca, dok je veliki broj žena koje su mlađe od 20 godina.

Međutim, neki političari u zemlji koja ovisi o doznakama žele nametnuti ograničenja mladim, neudatim ženama koje same putuju u inostranstvo radi posla, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Političari tvrde da se mlade žene često suočavaju s iskorištavanjem i drugim poteškoćama kao radnice migrantice.

Prošlog mjeseca, konzervativna zastupnica Nadira Narmatova predložila je da se ženama ne bi smjelo dopustiti odlazak na posao u inostranstvo najmanje do 23. godine života.

Govoreći na raspravi 24. maja, koja je bila usredsređena na žene i migracije, Narmatova je kritikovala muškarce koji, kako je rekla, šalju svoje žene i kćerke na rad u inostranstvo dok oni ostaju kod kuće.

Državljani Kirgistana na aerodromu u Rusiji
Državljani Kirgistana na aerodromu u Rusiji

Još jedan konzervativni zastupnik, Šailubek Atazov, rekao je parlamentu 26. maja da se mlade žene koje same putuju u inostranstvo prvo trebaju prijaviti vlastima i objasniti zašto i gdje namjeravaju ići.

Atazov se prošle godine našao na meti kritika kada je predložio da se neudatim ženama mlađima od 23 godine zabrani odlazak u inostranstvo ako nisu u pratnji roditelja.

Taj prijedlog je izazvao proteste aktivista, koji su rekli da bi se tim potezom kršila prava žena i zatražili da Atazov podnese ostavku.

"Kada smo rekli da se moramo pobrinuti za sigurnost 18-godišnjakinja, došli ste u parlament u mini suknjama da protestujete, rekavši 'imamo 18 godina, znamo gdje idemo'", rekao je Atazov pred zastupnicima 26. maja, osvrnuvši se na prošlogodišnji protest.

Žene hraniteljice porodica

Najnoviji pozivi podsjećaju na kontroverzni prijedlog koji je prije deset godina iznijela zastupnica Jirgal Kadiralijeva, koja je ukazala da se ženama mlađima od 23 godine ne smije dopustiti da napuste zemlju bez dozvole roditelja.

Ograničenja putovanja koja je predložila Kadiralijeva odnosila bi se samo na radnice migrantice, a ne na žene koje su dobile konkretne ponude za rad ili studiranje u inostranstvu.

Kadiralijeva je rekla da je cilj njenog prijedloga bio da se spriječi da mlade kirgistanke žene postanu žrtve seksualnog iskorištavanja i trgovine ljudima.

Ministarstvo vanjskih poslova Kirgistana je 30. maja odgovorilo na pozive Atazova i Narmatove navodeći da bi takva ograničenja putovanja za žene kršila ustav zemlje. Ministarstvo je saopštilo da istražuje načine kako da se obezbijedi sigurnost kirgistanskih radnika migranata.

Kao u susjednom Tadžikistanu i Uzbekistanu, mnoga domaćinstva u osiromašenom Kirgistanu ovise o novčanim doznakama koje šalje oko 1,5 miliona kirgistanskih migranata koji rade u inostranstvu.

Kirgistanski ministar rada i migracija Kudaibergan Bazarbaev rekao je prošle godine da je broj kirgistanskih radnica migranatica u stalnom porastu od 2014. godine.

Konzervativna zastupnica Nadira Narmatova predložila je da ženama ne bi trebalo dopustiti odlazak u inostranstvo da rade najmanje do 23. godine života.
Konzervativna zastupnica Nadira Narmatova predložila je da ženama ne bi trebalo dopustiti odlazak u inostranstvo da rade najmanje do 23. godine života.

Prema nekim procjenama, oko 14 posto kirgistanskih žena koje rade u inostranstvu ima manje od 20 godina.

Većina od procijenjenih 30.000 kirgistanskih radnika migranata u Turskoj su žene. Mnoge od njih rade u ugostiteljstvu i uslužnom sektoru te u privatnim domovima, gdje su zaposlene kao njegovateljice, sobarice i bejbisiterke.

Kreiranje poslovnih prilika kod kuće

Kanjkei, radnica migrantica iz Kirgistana koja živi u ruskom gradu Surgutu, rekla je da pozivi na "zabranu putovanja" ženama neće spriječiti ljude da napuste Kirgistan u potrazi za poslom.

"Tražimo posao u inostranstvu jer nemamo bolje (alternative) kod kuće", rekla je 28-godišnjakinja, koja je navela samo svoje ime.

Kanjkei je s 18 godina sama napustila domovinu kako bi se pridružila svojoj tetki koja se nastanila u Rusiji. Kanjkeijin otac prestao je raditi puno radno vrijeme nakon što je zadobio povredu na radu.

Šailubek Atazov našao se na udaru kritika prošle godine kada je predložio da se neudatim ženama mlađim od 23 godine zabrani odlazak u inostranstvo osim u pratnji roditelja.
Šailubek Atazov našao se na udaru kritika prošle godine kada je predložio da se neudatim ženama mlađim od 23 godine zabrani odlazak u inostranstvo osim u pratnji roditelja.

Kanjkeijin prvi posao bio je čišćenje stubišta i hodnika u nekoliko stambenih blokova. Njen prihod omogućio joj je da šalje oko 150 dolara mjesečno svojim roditeljima u Kirgistan. Sada radi u supermarketu, puneći police proizvodima.

"Ne znam šta neki (političari) misle o mladim migranticama, ali ono što vidim je da su Kirgistanke koje ovdje rade pristojne, marljive osobe koje samo žele pomoći svojim porodicama", rekla je Kanjkei, koja je sada udata za kolegu migranta iz Kirgistana.

"Samo sam htjela da moji roditelji i mlađa braća i sestre mogu kupiti hranu. Zato sam došla u Rusiju", rekla je.

Kanjkei je rekla da bi se mnogi migranti "možda vratili kući" kada bi u Kirgistanu postojale prilike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG