Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Kirgistanu je i dalje turbulentno


Pomoćnik američke državne tajnice Robert Blake sa Rozom Otunbayevom danas u Biškeku
Sjedinjene američke države spremne su pomoći prijelaznoj vladi, rekao je pomoćnik američke državne tajnice Robert Blake koji je imao dva sastanka s novim liderima.

"Državna tajnica me je poslala u Kirgistan kako bih potvrdio podršku SAD koracima koje poduzima nova vlada kako bi obnovila demokraciju i dogovorila rokove za izradu novog Ustava i pripremu izbora”,
rekao je Blake.

On je najviše rangirani američki dužnosnik koji je doputovao u Kirgistan nakon prošlotjednih demonstacija u kojima je poginulo više od 80 ljudi, a ranjeno nekoliko stotina.

Kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakiev koji je nakon nemira u Biškeku, pobjegao sa nekolicinom pristaša na jug zemlje u Jalalabad izjavio je u utorak kako je spreman odustupiti, ali samo ukoliko mu se budu grarantirala sigurnost i neizvođenje pred sud. Njega opozicija smatra odgovornim za niz krivičnih djela.

Protesti pristaša i oponenata Kurmanbek Bakieva

Roza Otunbajeva
koja je na čelu prijelazne vlade smatra da Bakiev treba biti izveden pred lice pravde, te da vlada ima pod kontrolom i jug zemlje.

"Na jugu imamo dovoljno snaga. Kontroliramo to područje i tamo imamo sve što je potrebno", rekla je Otunbajeva.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sinoć je na predavanju u Brookings Institutu u Washingtonu rekao kako strahuje da je Kirgistan na ivici građanskog rata.

"Najmanje što bih želio vidjeti je uništenje Kirgistana. A postoji stvarna opasnost od podjele na sjeverni i južni dio”, rekao je Medvedev.

Na jugu zemlje i dalje je vrlo napeto. Pristaše i oponenti Kurmanbek Bakieva se okupljaju na različitim protestima.

Naš novinar Bruce Pannier koji je u Jalalabadu javlja da je nekoliko stotina pristaša prijelazne vlade pokušalo organizirati svenarodni kongres. No ubrzo su rastjerani pristašama Bakieva.

"Većina Bakijevih pristaša su mladi ljudi, njih je oko 80 do 90 posto. Ljuti su. Prošli smo i pored kolone Uzbekistanaca. Oni svoj protest održavaju na sveučilištu u Jalalabadu. Ima dosta glasina. Tvrdi se da dolazi do sukoba između Uzbeka i Kirgiza. To su informacije koje trenutačno stižu do ljudi”, javio je Pennier.

****
Pročitajte i ovo:
Predsjednik Kirgistana (ne)priznaje smjenu
Kirgistan u problemima, Akajev spreman da se vrati
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG