Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjednik Kirgistana (ne)priznaje smjenu


Pristalice svrgnutog predsjednika Kurmanbek Bakieva na današnjem protestnom skupu u Jalalabadu
Prijelazna vlada Kirgistana koja je preuzela upravljanje zemljom nakon prošlotjednih demonstracija uputila je jasnu poruku Kurmanbek Bakievu koji je zajedno sa svojim pristašama pobjegao na jug, u blizinu drugog najvećeg grada Jalalabada. Potpredsjednik vlade Azimbek Beknazarov kaže da je vlada donijela uredbu po kojoj je Bakievu oduzet imunitet. Ne preda li se do kraja dana biti će uhapšen, poručio je vladin dužnosnik.

Bakiev ne priznaje svoju smjenu i na današnjem protestu u Jalalabadu gdje je okupio oko četiri tisuće svojih pristaša je poručivao: ”Mene je izabrao narod Kirgistana i sve odluke prijelazne vlade su nelagalne.”

Čini se da je ipak promijenio mišljenje i da pristaje na smjenu, ako mu se bude garantirala sigurnost.

Nemiri u ovoj srednjoazijskoj zemlji od pet i pol milijuna stanovnika počeli su prošli tjedan kada je u protuvladinim demonstracijama u Biškeku poginulo više od 80 ljudi, a nekoliko stotina ih je bilo ranjeno.

Prijelazna vlada formirana od Bakijevljevih oponenta optužila je predsjednika i članove njegove obitelji za niz kriminalnih aktivnosti.
Protest Bakievih pristalica u Jalalabadu, 13. april 2010


Raspušten je i Ustavni sud kako bi se spriječila njegova moguća zloupotreba, ističe Baknazarov.

Samoproglašena vlada još nije dobila međunarodno priznanje, ali s članovima kabineta kontaktiraju strani dužnosnici smatrajući ih novim liderima zemlje.

Ruski premijer Vladimir Putin razgovarao je prošli tjedan sa predsjednicom vlade Rozom Otunbaevom, a predstavnik OESS se sastao s članovima vlade.

Život se normalizuje

Američki državni podtajnik Robert Blake trebao bi u srijedu posjetiti Biškek i sastati se s prijelaznom vladom. Nije najavljen susret s Bakijevim.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley izjavio je da se nada da će u roku od šest mjesci biti izabrana nova vlada koja će biti demokratičnija.

“Mi priznajemo realnost da postoji prijelazna vlada. Nije na nama da kažemo da li je čelna osoba Kirgistana sada Otunbaeva ili Bakiev”, ističe Crowley .

SAD i Rusija imaju svoje vojne baze u Kirgistanu. Američki dužnosnici tvrde da je prijelazna vlada obećala da će se pridržavati sporazuma o zračnoj bazi Manas koja je ključna za operacije u Afganistanu.

Izbjegli Bakijev nema podršku vojske, iako je moguće da ga neki pojedinci podržavaju i oni su s njim izbjegli na jug Kirgistana, smatraju analitičari.

U međuvremenu život se u Biškeku vraća u normalu. Škole, trgovine rade, igrališta su puna djece, kaže naš reporter Jamie Kirchick.

****
Pročitajte i ovo:
Kirgizija: Formirana privremena vlada, desetine mrtvih
Kirgistan u problemima, Akajev spreman da se vrati
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG