Dostupni linkovi

Vlada Kirgistana bez upozorenja zamrzla bankovni račun servisa RFE/RL u Biškeku


Više od 100 demonstranata okupilo se u Biškeku 14. oktobra da protestuju u znak podrške nezavisnim medijima.
Više od 100 demonstranata okupilo se u Biškeku 14. oktobra da protestuju u znak podrške nezavisnim medijima.

Vlasti Kirgistana zamrzle su bankovni račun Kirgiskog servisa Radija Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty - RFE/RL), lokalno poznatog kao Radio Azattyk, ubrzo nakon što su blokirali web stranicu servisa na dva meseca kada je emiter odbio da skine snimak jedne od svojih informativnih emisija gde se izveštavalo o sukobima na granici sa Tadžikistanom.

Predstavnici Demirbanke potvrdili su za Radio Azattyk 31. oktobra da su dobili obaveštenje Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost (SCNS) da blokiraju račun. Radio Azattyk tek treba da dobije zvaničnu izjavu.

Vlada Kirgistana je 26. oktobra donela odluku da blokira web stranicu Radija Azattyk nakon što je RFE/RL odbio da skine snimak, koji je producirao Current Time, mreža na ruskom jeziku koju vodi RFE/RL u saradnji sa Glasom Amerike.

Zvaničnici su tvrdili da je segment "pretežno" zauzeo poziciju tadžikistanske strane. Odluka je zasnovana na Zakonu o zaštiti od lažnih informacija, zakonu koji je izazvao široke kritike kada je usvojen u avgustu prošle godine.

RFE/RL je odbacio optužbe, a predsednik i glavni izvršni direktor Jamie Fly je rekao da kompanija "ozbiljno shvata (svoju) posvećenost uravnoteženom izveštavanju" i da nakon pregleda dotičnog sadržaja "nije utvrđeno nikakvo kršenje naših standarda". RFE/RL se žali na odluku.

U znak solidarnosti sa RFE/RL, nezavisni kirgiski mediji su 28. oktobra postavili crni ekran na svoje web stranice na nekoliko sati sa natpisom "Danas nema vesti. Mediji pod pritiskom u Kirgistanu", a takođe su odbili da pokrivaju vesti o vladi celog dana.

Solidarnost medija u Kirgistanu s RSE: 'Nema vijesti danas'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Odluku kirgistanske vlade kritikovali su i neki kirgiski poslanici i aktivisti za ljudska prava koji su pozvali vladu da je ukine. Ranije ovog meseca upućene su pretnje novinarima RFE/RL tokom demonstracija u Biškeku, u kancelariji Kirgistanskog servisa RFE/RL.

Većina učesnika akcije pokrivala je lica, izbegavala je kameru i odbijala da odgovara na pitanja o svojim zahtevima. Ilimbek Israilov, organizator demonstracija, pretio je da će novinare RFE/RL poprskati benzinom i primeniti silu protiv njih.

Israilov je poznat po svom učešću u organizovanju brojnih skupova podrške bivšem zameniku šefa Carinske službe Raimbeku Matraimovu. U 2019, istraga RFE/RL, Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji i Klupa umešala je Matraimova u korupcionašku šemu koja uključuje transfer stotina miliona dolara iz Kirgistana.

XS
SM
MD
LG