Dostupni linkovi

Izvještaji o ponovnim sukobima na granici Kirgistana i Tadžikistana


Okupljanje u Biškeku 16. septembra na kojem se pozvalo na prekid sukoba duž granice Kirgistana s Tadžikistanom.
Okupljanje u Biškeku 16. septembra na kojem se pozvalo na prekid sukoba duž granice Kirgistana s Tadžikistanom.

Izbili su novi okršaji na granici Tadžikistana i Kirgistana 16. septembra. Obje strane optužuju jedna drugu zbog upotrebe teškog naoružanja u borbama u kojima je poginulo najmanje 27 vojnika od prije dva dana kada su okršaji obnovljeni.

Kirgistanska granična straža je optužila tadžikistanske vojnike da su otvorili vatru na nekoliko mjesta rano ujutru 16. septembra u spornoj planinskoj regiji oko granice. Rečeno je da tadžikistanska vojska koristi tenkove, oklopna vozila i minobacače, javljaju Kirgistanski i Tadžikistanski servisi Radija Slobodna Evropa.

Tadžikistan je zauzvrat optužio kirgistanske snage za bombardovanje punkta i sedam sela "teškim naoružanjem" u istom području.

Jedan civil je ubijen, a troje je ranjeno, objavile su vlasti u tadžikistanskom gradu Isfara. Kirgistan je izvijestio o 18 ranjenih tokom noći u svojoj južnoj pokrajini Batken koja graniči s tadžikistanskom sjevernom regijom Sughd i sadrži tadžikistansku enklavu Vorukh, ključnu žarišnu taačku u nedavnim sukobima.

Izvještaji nisu mogli biti neposredno provjereni.

Kirgistanski predsjednik Sadir Džaparov i tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon učestvuju na regionalnom sigurnosnom samitu u Uzbekistanu.

Kirgistan je rekao da je njegov ministar vanjskih poslova razgovarao o sukobima sa svojim tadžikistanskim kolegom, ali granična služba je rekla da su pokušaji dva primirja već propala.

Guverneri kirgistanskih i tadžikistanskih pokrajina uz granicu trebali su se sastati na graničnom prijelazu, rekli su kirgistanski graničari.

Šef službe državne sigurnosti Kirgistana takođe je bio u kontaktu sa svojim tadžikistanskim kolegom, rekla je kirgistanska strana, dodajući da se intenzitet pucnjave smanjuje.

Gotovo polovina kirgisko-tadžikistanske granice od 970 kilometara tek treba da bude demarkirana, što je dovelo do ponavljanja napetosti i sporadičnih sukoba sa fatalnim ishodom otkako su dvije zemlje stekle nezavisnost nakon pada Sovjetskog Saveza prije tri decenije.

Obje srednjoazijske države imaju ruske vojne baze i imaju bliske veze s Moskvom, koja je ove sedmicepozvala na prekid neprijateljstava.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG