Dostupni linkovi

Zvaničnik EU poziva Kirgistan da spriječi Rusiju u izbjegavanju sankcija


Ministar ekonomije i trgovine Kirgistana Daniyar Amangeldiev rekao je za RSE da Biškek ne može garantovati da se roba pod sankcijama neće izvoziti u Rusiju.
Ministar ekonomije i trgovine Kirgistana Daniyar Amangeldiev rekao je za RSE da Biškek ne može garantovati da se roba pod sankcijama neće izvoziti u Rusiju.

David O'Sullivan, specijalni izaslanik Evropske unije(EU) za implementaciju sankcija, pozvao je Kirgistan i druge nacije da izbjegnu pomaganje Moskvi u izbjegavanju sankcija uvedenih zbog njene tekuće invazije na Ukrajinu.

U razgovoru sa novinarima u Biškeku 28. marta, O'Sullivan je doveo u pitanje konačno odredište mnogih roba uvezenih u zemlje Centralne Azije, kao i u Jermeniju, Gruziju, Srbiju i Ujedinjene Arapske Emirate, nakon što su podaci pokazali povećanje robe od 300 posto koji dolaze na područje iz EU posljednjih mjeseci.

"Povećan je transport robe koja se ranije izvozila u Rusiju iz EU, ali je zaustavljena nakon sankcija", rekao je on.

O'Sullivan je istakao da je 770 artikala uvezenih iz EU u druge zemlje pronađeno u ruskoj vojnoj opremi i oružju korištenom u ratu protiv Ukrajine, što je jasan znak da se neke zemlje koriste kao tranzitne tačke za protok robe u Rusiju.

On je dodao da se nada da će se sastati sa najvišim zvaničnicima Kirgistana kako bi razgovarali o izvozu robe iz centralnoazijske zemlje u druge zemlje kako bi se spriječilo da proizvodi dođu u Rusiju.

Ministar ekonomije i trgovine Kirgistana Daniyar Amangeldiev rekao je za Radio Slobodna Evropa(RSE)da se trgovina Kirgistana sa drugim zemljama odvija u skladu sa svim zakonima i propisima, dodajući, međutim, da Biškek ne može garantovati da se roba koja je sankcionisana neće izvoziti u Rusiju.

Kirgistan je jedan od aktivnih trgovinskih partnera Rusije i član Evroazijske ekonomske unije, trgovinskog bloka kojim dominira Rusija, a koji takođe uključuje Bjelorusiju, Jermeniju i Kazahstan. Grupaciju je Moskva zamislila kao protivtežu EU, iako stručnjaci smatraju da je to uglavnom način da Moskva izvrši ekonomsku polugu nad drugim zemljama.

Od početka sveobuhvatne agresije Rusije na Ukrajinu, EU i Sjedinjene Države sankcionisale su hiljade subjekata i pojedinaca, dok je američko Ministarstvo trgovine uvelo zabranu kontrole izvoza u Rusiju i njenu saveznicu Bjelorusiju.

Sjedinjene Države su ranije ovog mjeseca saopštile da su ruske kompanije izbjegle sankcije koristeći posrednike u Kini, Jermeniji, Turskoj, Uzbekistanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U aprilu prošle godine, zamjenik šefa predsjedničke kancelarije u Kazahstanu, najvećem trgovinskom partneru Rusije u centralnoj Aziji, rekao je da njegova zemlja neće pomoći Rusiji da izbjegne sankcije Zapada, ali je dodao da će nastaviti svoje ekonomske veze s Rusijom u okviru Evroazijske ekonomske unije, jer "nema načina da naša ekonomija to uradi drugačije".

XS
SM
MD
LG