Dostupni linkovi

Bivši lider Kirgistana se predao policiji


Almazbek Atambajev
Almazbek Atambajev

Bivši predsjednik Kirgistana Almazbek Atambayev predao se specijalnim snagama ispred svog sjedišta van glavnog grada Biškeka u četvrtak, dan nakon što je jedan oficir ubijen u neuspjelom pokušaju hapšenja koji je vodio do nasilja između Atambajevih pristalica i snaga sigurnosti, javlja Reuters.

Lokalni mediji, uključujući Interfax i portal 24.kg, javljaju da je Atambajev iz svoje rezidencije na periferiji Biškeka policijskim konvojem ispraćen u sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova u glavnom gradu Kirgistana.

Upad specijalnih jedinica u rezidenciju bivšeg predsjednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Interfax dodaje da su Atambajeva ispratili njegov advokat Farid Nijazov i zamjenica potpredsjednika Socijaldemokratske stranke, Kunduz Žoldubajeva.

Reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE), koji nisu mogli potvrditi hapšenje Atambajeva, rekli su da je policija koristila omamljujuće granate i suzavac dok se probijala prema rezidenciji u kojoj su desetine pristalica, uključujući i Atambajev, bili okruženi.

Taj potez uslijedio je ubrzo nakon što su u srijedu šest pripadnika specijalnih snaga, koji su bili zarobljeni u rezidenciji, oslobodile pristalice Atambajeva.

Video: Pokušaj pritvaranja bivšeg predsjednika Atambajeva

Napetosti se ne stišavaju nakon što elitne sigurnosne snage u prvom pokušaju (7. avgust) nisu uspjele uhapsiti 62-godišnjeg Atambajeva koji se suočava s pet tačaka optužnice za krivično djelo zloupotrebe položaja dok je bio predsjednik Kirgistana od 2011. do 2017. godine, uključujući korupciju i ilegalno bogaćenje.​

Uslijed optužbi, parlament je Atambajevu u junu ukinuo imunitet, kako bi mogao da bude procesuiran.

Pristalice Atambajevu od tada su dežurale ispred njegove rezidencije u selu Koi Taš, 20 kilometara južno od prijestolnice Biškek, kako bi spriječile da bude uhapšen.

Atambajev je tri puta pozivan da dâ izjavu državnim organima, ali se nijednom nije odazvao, tvrdeći da je nevin i da je optužbe protiv njega isfabrikovao sadašnji predsjednik Sobonaj Ženbekov.

Snimak okršaja policije i pristalica bivšeg kirgistanskog lidera

​Govoreći u četvrtak na vanrednoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ženbekov je rekao da Atambajev snosi punu odgovornost za smrtonosno nasilje.

"Postavljajući snažan oružani otpor istražnim mjerama preduzetim u okviru zakona, Almazbek Atambajev ozbiljno gazili ustav i zakone Kirgistana", rekao je Ženbekov.

"Ako je juče Atambajev bio pozivan u istragu kao svjedok, sada će se prema njemu postupati kao prema nekome ko je optužen za teški zločin", dodao je.

Ženbekov (na fotografiji): Prema Atambajevu postupati kao prema optuženom za teški zločin
Ženbekov (na fotografiji): Prema Atambajevu postupati kao prema optuženom za teški zločin

Atambajev je ranije u četvrtak pokušaj njegovog privođenja ocijenio kao neustavan i nezakonit čin te je rekao novinarima da su Ženbekov i njegova vlada odgovorni za nasilje zbog načina na koji su proveli raciju.

"Juče nisu rekli da su došli da me vode na ispitivanje, došli su poput gangstera i počeli da pucaju na ljude. Već mjesec ili dva govorim da ću se poslužiti oružjem kako bih se zaštitio ako se neko usudi ući u moj dom. Imam pištolj koji sam dobio na poklon i pušku", kazao je Atambajev.

Atambajev je takođe ranije rekao da je ponudio pismene odgovore na postavljena pitanja, ali "vlasti nisu poslušale moje pozive da postupam u granicama zakona". "Spreman sam da odgovorim na sva pitanja, jer nije bilo korupcije", rekao je.

Zatvorene prodavnice u glavnom gradu Kirgistana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Osim pripadnika specijalnih snaga koji je podlegao ranama, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u okršaju ranjeno 80 osoba, uključujući najmanje 15 policajaca. Dvojica oslobođenih talaca zadobila su rane od vatrenog oružja, navelo je Ministarstvo.

Među povrijeđenima je i šef regionalne policije Samat Kurmankulov. Doktori su izveli operaciju na njegovom mozgu i u kritičnom je stanju, saopštilo je Ministarstvo, jer je pogođen kamenom u glavu.

Državni odbor za nacionalnu sigurnost Kirgistana (UKMK) rekao je da je policija u okršajima koristila samo gumene metke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG