Dostupni linkovi

Kipar dogovorom u poslednji čas izbegao bankrot


Kipar je u ponedeljak rano ujutro postigao dogovor s predstavnicima međunarodne kreditorske "trojke" - Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, kojim će izbeći bankrot i eventualno napuštanje evrozone.

“Okončali smo neizvesnost koja je pogađala Kipar i evrozonu protekle nedelje", rekao je Jeroen Dijšelbloem, predsedavajući skupine ministara finansija evrozone.

Kiparski predsednik Nicos Anastasijadis, učesnik u pregovorima u Briselu koji su trajali skoro 12 sati, rekao je da je zadovoljan ishodom skupa.

Od međunarodnih kreditora Nikozija će dobiti 10 milijardi evra. U zamenu za pomoć će morati da smanji preveliki bankarski sektor, sprovede strukturne reforme i privatizuje državnu imovinu.

“Verujemo da će to oblikovati trajno, održivo i potpuno finansirano rešenje”, izjavila je izvršna direktorica MMF-a ćristine Lagarde.

Evropska centralna banka (ECB) odobrila je u ponedeljak uveče nastavak kreditiranja oporavka kiparskih banaka. Formalna odluka ECB bila je neophodna po proceduri, iako kreditni rizik snose kiparske banke.

"Dosledno sprovođenje (dogovora) ključno je za Kipar kako bi ponovo dobio pristup finansijskim tržištima i vratio se na put privrednog rasta što je pre moguće", piše u saopštenju ECB.

Prema dogovoru Kipra i međunarodnih kreditora, depoziti veći od 100.000 evra u Kiparskoj banci biće oporezovani stopom od "oko 30 odsto", izjavio je portparol kiparske vlade Hristos Stilijanidis državnom kiparskom radiju. To bi trebalo vladi doneti oko 4,2 milijarde evra.

Dogovoreno je da depoziti, u iznosu preko 100.000 evra, u prvoj po veličini banci na Kipru, Kiparskoj banci, budu oporezovani i da se taj novac iskoristiti za povraćaj duga, a da se druga banka na ostrvu, Laiki banka, zatvori.

Ove mere će produbiti krizu na Kipru i dovešće do gubitaka radnih mesta.

"Biće vrlo teško za zemlju, ali će Evropska komisija učiniti sve da ublaži posledice koje će ovaj plan imati po građane", poručio je komesar EU za ekonomska i finansijka pitanja Olli Rehn.

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od vlade da prouči "uslove za restrukturiranje" pozajmice od 2,5 milijardi evra odobrene Kipru 2011. godine kao što je to zatražila Nikozija, javljaju ruske agencije.

"S obzirom na odluke evro grupe, Putin smatra mogućim da se podrže napori predsednika Kipra i Evropske komisije u cilju rešavanja krize", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Evro grupa je u saopštenju pozvala Nikoziju i Moskvu da se dogovore o "finansijskom doprinosu" Rusije spasavanju Kipra.

Banke otvaraju poslovnice

Nakon dogovora sve banke na Kipru, osim dve najveće, otvaraju u utorak pre podne svoje poslovnice, zatvorene nedelju dana zbog velike navale štedišta koji su želeli da podignu novac u strahu od propasti banaka. Banke koje neće otvoriti svoje poslovnice su Laiki, koja bi trebalo da bude restruktuirana, i Banka Kipra, koja neće raditi do četvrtka.

Da sporazum nije postignut u nedelju uveče, ta mala ostrvska država s 1.1 miliona stanovnika bila bi suočena s mogućnošću stečaja, koji bi je mogao prisiliti da postane prva zemlja koja će napustiti evrozonu. Taj bi presedan uznemirio tržišta i podstakao previranja u celoj evrozoni od 300 miliona ljudi, iako Kipar čini manje od 0,2 posto privrede evrozone vrednog 10.000 milijardi evra, smatraju analitičari.

Kiprani već danima organizuju proteste protiv mera koje zahtevaju EU, MMF i ECB.

Plan dogovoren na pregovorima ranije ovoga meseca, koji je predviđao jednokratno oporezivanje svih štednih uloga u kiparskim bankama, izazvao je gnev i paniku Kiprana i nije dobio ni jedan glas u kiparskom parlamentu.

O dubini straha od bankarskog kolapsa, govori i nedeljna odluka kiparske centralne banke da podizanje gotovine iz bankomata ograniči na 100 evra dnevno.

Nakon što su ministri finansija evrozone odobrili sporazum s Kiprom, nekoliko nacionalnih parlamenata u zemljama evrozone poput Nemačke sada također mora odobriti sporazum, što bi moglo potrajati još nekoliko nedelja. Zvaničnici EU su rekli kako očekuju da ceo program bude odobren do sredine aprila.

Parlament Kipra je prošle nedelje odbacio prethodni sporazum sa EU i MMF-om koji je predviđao da se svi ulozi u kiparskim bankama jednokratno oporezuju.
XS
SM
MD
LG