Dostupni linkovi

Kiosci prvi put osvanuli bez "Pobjede"


Štrajk radnika Pobjede, Podgorica, 12. oktobar 2011.
Najstarija crnogorska dnevna novina "Pobjeda" prvi put od svog osnivanja u srijedu ujutro nije bila na kioscima zbog štrajka zaposlenih u štampariji tog lista. To je kulminacija problema u novini čiji je većinski vlasnik još uvijek država, koja treći put pokušava da je proda.

Kakva god bila Pobjedina sudbina cinici primjećuju kako neće propasti atraktivna lokacija na kojoj se njena zgrada nalazi, na kojoj je urbanističkim planom ucrtan objekat od 7 spratova.

40 –ak zaposlenih u štampariji "Pobjede" odlučilo se za prekid rada zbog lošeg materijalnog položaja i stalnog smanjenja primanja.

Traže isplatu zaostalih plata i ostala dugovanja kao i to da im se sa konkretnim planom za izlazak iz krize obrate predstavnici Vlade koja je većinski vlasnik lista. Sve do tada, upozorava predsjednik štrajkačkog odbora i novoosnovanog Pobjedinog sindikata Ivan Đođić, najstariji crnogorski dnevni list neće izlaziti.
Đođić: Postavlja se pitanje šta će biti sa budućnošću naše firme jer je po socijalnom programu otišlo pola zaposlenih, a kompanija i dalje gomila gubitke.

"Mi jednostavno nemamo od čega da živimo. U katastrofalnoj smo ekonomskoj situaciji. Postavlja se pitanje šta će biti sa budućnošću naše firme jer je po socijalnom programu otišlo pola zaposlenih, a kompanija i dalje gomila gubitke. Vlada nam svake godine oprašta milionske iznose za doprinose i poreze i pretvara ih u akcije, a kompanija i dalje gomila gubitke. Mi ne znamo šta će biti. Znamo da će ta zgrada da se ruši, da li se to radi namjerno ili nenamjerno ne znamo, ali sumnjamo u sve", istakao je Đođić.

Predsjednik većinskog Sindikata Pobjede Goran Popović, u izjavi za RSE međutim kaže kako nema razumijevanje za kolege koji su u štrajku i ima drugačije viđenje situacije u kompaniji.

"Ovaj štrajk koji se desio Sindikat Pobjede koji okuplja skoro tri četvrtine zaposlenih smatra direktnom opstrukcijom svih procesa koji su unutar Pobjede i izvan akcionarskog društva u cilju stabilizacije poslovanja. Naš sidnikat je ocijenio da dosadašnje aktivnosti poslovodstva nijesu dovoljne, ali otvaraju neke mogućnosti da se dođe to nekih rješenja situacije i da se ta elementarna egzistencija zaposlenih riješi na pravi način. Mislim da Pobjedi sa novim štrajkom nema opstanka i da je neminovno da dođe do stečaja, a to naravno ne ide u korist nijednom zaposlenom", ocjenjuje Popović.

Mrvice i obećanja

Suspendovana dugogodišnja Pobjedina novinarka Jovanka Matunović Ljubenko ukazuje na to kako je Pobjeda od izuzetno profitabilne i ugledne kompanije došla u poziciju gubitaša i lista kome se sve manje vjeruje i za to krivi Upravu novine.
Zgrada Pobjede u Podgorici, 12. oktobar 2011.
Zgrada Pobjede u Podgorici, 12. oktobar 2011.

"Aktuelni menadžerski tim Pobjede ne mareći uopšte za ovaj socijalni kriterijum i dalje odlazio na prestižne medijske adrese, u prestižne evropske metropole, angažovao dopisnike iz raznih evropskih gradova i ja lično vjerujem da su ti ljudi radili za neki novac, zar ne? Nama su ostale samo mrvice i obećanja", navodi ona.

Na pitanje novinarke Pobjede, koja nije u štrajku, zašto su se odlučili za radikalnu mjeru 20–tak dana prije isteka tendera i ne šalju li time lošu poruku potencijalnom investitoru, Đođić i Martunović su odgovorili:

"Potencijalnom kupcu ništa ne smeta, jer čak i u postupku likvidacije kompanije, ne u postupku stečaja. Naravno ako je on raspoložen da kupi kompaniju", kaže Đorđić.

"Ako mi radimo u istoj kompaniji ja bih vas mogla da pitam da li ste vi primili platu, pa ste tako zadovoljni situacijom u Pobjedi", kaže Martunović.

Država, koja je suprotno Zakonu o medijima još uvijek većinski vlasnik Pobjede, treći put pokušava da privatizuje list nakon što su propala dva prethodna tendera.

To što novina godinama bilježi gubitke od više miliona eura i opstaje na teret poreskih obveznika bio je povod za negodovanje dijela javnosti, koji su u održavanju novine vidjeli interese vladajuće elite.

U žižu interesovanja Pobjeda je došla i zbog toga što su njeni akcionari u čijem je posjedu bilo nešto više od 6 procenata dionica bili optuženi narkobosovi Darko i Duško Šarić.
XS
SM
MD
LG