Dostupni linkovi

Kinezi (ni)su kopirali američki 'nevidljivi' avion


Kineski stelt Čengdu J-20, januar 2011.
Kineski stelt Čengdu J-20, januar 2011.
Hit priča u balkanskim medijima ovih dana je da je novi kineski stelt avion, čije su prve fotografije nedavno obišle svet, delimično baziran na tehnologiji koja je uzeta sa američkog „nevidljivog“ F-117, a koji je srpska vojska srušila tokom bombardovanja 1999. Dok stižu razne izjave u prilog ili protiv ove teorije, štampa je prepuna opisa novih ruskih, kineskih i američkih nevidljivih letelica.

Američki avion F-117 A „nighthawk“ prvi put bio je upotrebljen u NATO bombardovanju SR Jugoslavije, pa je i jedna takva stelt letelica oborena krajem marta 1999. u ataru sela Buđanovci u Sremu bila jedina koju su na zemlji mogli da vide pripadnici tada supraničkih vojnih snaga i civili.

Ni sami raketaši 250. brigade jugoslovenske vojske koji su ga oborili nisu znali kako izbliza izgleda to čudo vojne tehnologije, ali su već sutradan, u zoru 28. marta, na krilima srušenog F117 uz zvuke harmonike igrali kolo meštani okolnih sela, posle čega su komade aviona za uspomenu odneli kući.

Ti delovi, tvrdi Davor Domazet, penzionisani načelnik Glavnog štaba hrvatske vojske krajem devedesetih, iskorišćeni su da se napravi prvi kineski stelt avion Čengdu J 20.

„Nedvojbeno je da su Kinezi, ne isključujem mogućnost ni da su to učinili Rusi, došli do „stelt“ tehnologije na temelju oborenoga zrakoplova F117. Delovi do njih su došli iz kineskog veleposlanstva, pa je pretpostavka da su oni na temelju toga mogli razviti tu tehnologiju. Kao što Kinezi općenito i rade. Oni ništa novoga ne stvore, nego dobro kopiraju. Pa su verovatno i to“, zaključuje Domazet.

Novi borbeni avion Kina je promovisala u januaru 2011, skoro jedanaest godina posle pada F117 u sremske njive. Nakon što su objavljene fotografije „nevidljive“ letelice kineskog vazduhoplovstva, general Domazet izjavio je da je da hrvatska tajna služba krajem devedesetih imala podatke da su kineski agenti u Srbiji tražili ostatke srušenog „noćnog sokola“ i na razne načine dolazili do njih:

„Pa kupovinom tamo gde se avion raspao, od seljaka koji su pokupili delove, ili su ih oni sami pokupili...“, kazao je Domazet.

Kineski stelt Čengdu J-20 (gore) i američki Er fors F-22, januar 2011.
Zoran Jeftić
, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije, izjavio je za RSE da nema saznanja da se tako nešto događalo, i rekao da mu spekulacije o navodnom kopiranju aviona na osnovu delova ne zvuče baš ozbiljno.

„Da, da, pročitao sam šta se piše u novinama... Izgleda mi simpatično, mislim da je to samo novinarska priča. Jednostavno to ne bih komentarisao, to je novinarska priča i hit je, lep je naslov, lepo ga je čitati. Oko tajnih službi ne znam, nije moje da to komentarišem. U svakom slučaju, tender za kupovinu novih vazduhoplova za Vojsku Srbije je otvoren i dostupan je svim velikim kompanijama pa i Kinezima. Tako da nema nikakvih prepreka da i oni u tome učestvuju“, kazao je Jeftić.

Stručnjaci za vazduhoplove kažu da je jedna od najvažnijih komponenti u stelt tehnologiji farba kojom se premazuju letelice i koja umanjuje mogućnost da je radar registruje. Oni koji veruju da su Kinezi mogli da iskoriste delove oborenog F117 za razvoj „nevidljivog“ Čengdu J 20, zvanog „crni orao“, smatraju da su kineski konstruktori verovatno analizirali sastav boje i specifične oblike konstrukcije.

Neosnovane tvrdnje

Sa druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić procenjuje da je priča o F117 i novom kineskom stelt avionu zabavna, ali da nema uporište u naučnoj stvarnosti.

“Gotovo je nemoguće, kada je recimo reč o premazima koji treba da upiju elektromagnetno zračenje, izvesti tako nešto jer postoji problem da se rekonstruiše proces proizvodnje. Reverzibilni inženjering u takvoj situaciji ne pomaže. F117 više nije u naoružanju, to je avion prošlosti. Bio je proizvod razmišljanja o stelt tehnologiji iz 60-ih i 70-ih godina. Kineski lovac J20 je pokušaj da se podražava nova stelt tehnologija koja je razvijana osamdesetih godina”, navodi Radić.
Vojni analitičar Aleksandar Radić: Ne postoji utemeljenje u činjenicama za vezu između F117 i novog kineskog aviona.

Dok jedni tvrde da su mnogi delovi oborenog F117 završili u rukama skupljača suvenira za potrebe stranih država, drugi kažu da nema informacija da je iko ikada 99. u Srbiji video Kineze kako pakuju delove i nose ih u ambasadu.

Dušan Viro
, nekadašnji visoki službenik u Ministarstvu odbrane Hrvatske u drugoj polovini devedesetih, rekao je za RSE da ima nečelnu rezervu prema izjavama generala Domazeta, ali i da mu se njegova teza o kopiranju stelt tehnologije čini logičnom.

“S obzirom na bliskost režima Slobodana Miloševića sa Kinom u to vrijeme vrlo je moguće da se tako nešto dogodilo. To me ne bi čudilo. Ali da li Domazet ima ikakvih operativnih saznanja, ja mislim da gotovo i ne i da je to u fazi spekulacije”,
kazao je Viro.

Vojni stručnjaci u Beogradu kažu da klasična stelt tehnologija zastareva i da je kineski avion unapređen novim rešenjima, zbog čega je veći od drugih “nevidljivih” lovaca, što mu omogućava i bolje performanse. Te razlike, zaključuje Radić, govore da je poređenje američkog “noćnog sokola” F117 i kineskog “crnog orla” J20 neosnovano sa aspekta vojnih tehnologija.

“Ne postoji utemeljenje u činjenicama za vezu između F117 i novog kineskog aviona. Pre svega, kada je reč o tehnologiji smanjenja radarskog odraza, F117 je projektovan potpuno drugačije nego kineski J20 koji je pre neki dan poleteo. Ne postoji tehnologija koja je primenljiva sa F117 i koja bi mogla da bude od koristi Kinezima. Reč je o drugačijem pristupu i novijoj tehnologiji, koja ima svoj uzor i kod Amerikanaca i kod Rusa, ali ne i u F117”, objašnjava Radić.

Delovi američkog aviona “nighthawk” koji je srušen u Srbiji nalaze se u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Kako tvrde u toj ustanovi, muzej su posećivale razne delegacije, uključujući Kineze, Ruse i Amerikance, ali do sada niko nije pokazao posebno interesovanje da preuzme neke od tih eksponata.
XS
SM
MD
LG