Dostupni linkovi

Kina proizvela najbrži voz i kompjuter na svijetu


Kina, najbrži voz na svijetu
Kina, najbrži voz na svijetu
Priredio: Rinko Golubović

Nova željeznička linija koja je otvorena u Kini zaslužila je pohvale kineskih zvaničnika zbog upotrebe domaće tehnologije koja pomjera granice u željezničkom saobraćaju i postavlja nove rekorde, javlja "Press Association".

Mnogi vozovi koji će saobraćati novom željezničkom linijom između zapadnog predgrađa Šangaja Hongqiaoa i grada Hangzhoua će prelaziti 202 km za 45 minuta, što je za polovinu vremena kraće u odnosu na vrijeme koje je potrebno današnjim vozovima da pređu istu udaljenost pri punoj brzini.

Kineski voz CRH380 može dostići brzinu od 421 km/h, što predstavlja svjetski rekord kada se govori o brzini vozova. Ova linija je otvorena kao dio plana Kine da posjeduje 16.100 km brze željeznice, odnosno pruge, koja će biti potpuno operativna do 2012. godine.

Projekat čiji je cilj razvijanje kineske brze željezničke tehnologije, po važnosti je gotovo jednak svemirskom programu ove zemlje. Cilj je da postane simbol nacionalnog ponosa, koji je od velike važnosti.

Zvaničnici željeznice su nedavno najavili da rade na povećanju brzine vozova od preko 500 km/h.

Glasnogovornik Ministarstva željeznica Wang Yongping je rekao da su tehnologija, dizajn i oprema voza CRH380 potpuno domaći, kineski proizvod, iako je početak projekta rezultat saradnje sa Japanom i drugim zemljama.

Jedna od najbržih i najvećih željezničkih linija između Pekinga i Šangaja, koja je u izgradnji, vrijedna je 32,5 milijardi dolara. Ova linija dužine 1.326 km će biti otvorena 2012. godine i smanjiti će vrijeme putovanja između ova dva grada za čak pet sati.

Kina je napravila i najbrži superračunar u svijetu

Kina je uspjela napraviti najbrži superračunar ikad, objavio je AFP u četvrtak. Tianhe-1, što znači Mliječni put, ima brzinu 2.507 biliona izračuna u sekundi, što je najbrži računar u Kini, ali također brži za 1,4 puta od dosad najbržeg superračunara u svijetu, koji je smješten u nacionalnoj laboratoriji u Tennesseeju, SAD.

Deo kompjutera, ilustrativna fotografija


Tianhe-1 je razvijen u Nacionalnom centru za superračunare u sjevernom kineskom lučkom gradu Tianjinu, uz korištenje čipova koje su uglavnom dizajnirale američke kompanije. Pojedine kineske institucije poput meteorološkog zavoda u Tianjinu već su počeli raditi određena ispitivanja koristeći računar.

"Također će moći poslužiti u animacijskoj industriji i bio-medicinskim istraživanjima", rekao je direktor Centra, Liu Guangming.

Profesor Jack Dongarra, s univerziteta Tennessee, je istakao kako je sad "kineska zvijer" daleko najjača mašina u svijetu.

To nije prvi put da su SAD izgubile ovu laskavu titulu. Godine 2002. Japan je napravio mašinu koja je bila jača od 20 najboljih američkih računala zajedno. Japan također razvija novu mašinu pod nazivom "K Computer" u pokušaju da se domogne superračunarske krune.

XS
SM
MD
LG