Dostupni linkovi

Kineski disident traži azil u SAD


Čen Guangčeng sa ambasadorom SAD u Kini gerijem Lokom
Čen Guangčeng sa ambasadorom SAD u Kini gerijem Lokom
Slijepi kineski disident Čen Guangčeng izjavio je da želi da otputuje u SAD, umjesto da ostane u Kini, i da njegova bezbjednost ne može biti garantovana američko-kineskim dogovorom zbog kojeg je odustao od skloništa u Ambasadi SAD u Pekingu. Ambasador SAD u Kini, pak, kako navodi BBC saopštio je da Čen nije bio pod pristiskom da napusti američku ambasadu.

Mijenjajući svoju raniju poziciju, slijepi kineski disident Čen Guančeng sada traži azil u SAD. Čen je u srijedu napustio zgradu američke ambasade, gdje je proveo šest dana poslije bjekstva iz kućnog pritvora. U tom je trenutku bio zadovoljan diplomatskim rješenjem, koje bi trebalo da omogući njemu i njegovoj porodici život u Kini pod boljim uslovima.

Čen je potom u telefonskom razgovoru za Rojters iz jedne bolnice u Pekingu objasnio da se predomislio nakon što je razgovarao sa suprugom, koja ga je obavijestila o prijetnjama koje su upućene porodici.

"Postoje mnogi razlozi i razmišljanja. Najvažnije je to da moja prava i bezbjednost ovdje ne mogu biti garantovani", rekao je Čen. Dodao je da mu je supruga ispričala da su kineski zvaničnici došli u njihovu kuću i prijetili čitavoj porodici. Disident je iz sela u ruralnoj provinciji Šandong i ima dvoje djece.

Prema odredbama dogovora Pekinga I Vašingtona, Čen i njegova porodica trebali bi biti preseljeni na drugu lokaciju u Kini, gdje bi mirno mogao da nastavi studije.

SAD su bile izrazile nadu da će dogovor koji je postignut sa Pekingom o Čenu smiriti krizu u vrijeme kada državna sekretarka Hilari Klinton upravo u glavnom gradu Kine vodi razgovore o bezbjednosti i ekonomskim pitanjima.

No, kineske vlasti zaoštrile su retoriku nekoliko sati naon što je Čen napustio ambasadu i kritikovali "miješanje SAD", zatraživši izvinjenje zbog ponašanja američkih diplomata u ovom slučaju.

Tokom razgovora sa kineskim zvaničnicima u Pekingu, američka državna sekretarka naglasila je da su ljudska prava i građanske slobode među otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

Hilari Klinton i Hu Đintao
Hilari Klinton i Hu Đintao
Klinton prilikom jučerašnjih razgovora ipak nije pominjala konkretno Čenov slučaj.

“Sada naravno, kao dio našeg dijaloga, SAD će naglasiti važnost ljudskih prava i fundamentalnih sloboda. Zato što vjerujemo da vlada treba da odgovori na aspiracije građana za poštovanjem vladavine prava i digniteta svakog pojedinca, i ni jedna nacija ne može, niti bi trebala da negira ta prava. Kao što je predsjednik Obama rekao prošle sedmice, Kina koja će štiti prava svih svojih građana biće još jača i prosperitetnija nacija, i naravno snažniji partner za ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva”, kazala je Klinton.

Sa druge strane kineski predsjednik Hu Đintao saopštio je “da se nada da Kina i SAD mogu utvrditi bliskiju saradnju i izbjeći konflikt”.

”Obe strane moraju naučiti da poštuju jedna drugu, moramo pronaći zajednički jezik kako bismo kolač naših zajedničkih interesa učinili većim, kako bismo razlike tretirali adekvatnije, kako bismo pokazali poštovanje i brigu za druge probleme, kako bismo postojeće sporove rešili kroz dijalog i komunikaciju i osnažili uzajamno razumevanje, te izbegli sve negativne uticaje po kinesko-američke odnose”, napomenuo je Đintao.

Sam Čen je u intervjuu za CNN apelovao na američkog predsjednika Baraka Obamu da mu pomogne.

“Molim vas učinite sve što možete da našu porodicu izvedete van.“

Čen je takođe rekao da je razočaran u američku vladu, tvrdeći da je ambasada lobirala i vršila pritisak na njega da ode, da su mu obećali da će ostati sa njim u bolnici, ali da je odmah po ulasku u bolničku sobu shvatio da su otišli.

Međutim, američki ambasador u Kini Geri Lok, odbacio je kritike i rekao je da nije tačno da je Čen bio pod pristikom da napusti ambasadu već da je sam bio „uzbuđen i željan da ode “

Poziciju ambasadora branio je i portarol State Depertmenta, Mark Toner.

U ovom trenutku, pak, nije poznato da li će Čen moći da otputuje u SAD. Nakon što je napustio ambasadu u pratnji američkih zvanicnika, on je u rukama kineskih vlasti.

Neidentifikovani izvori rekli su za nekoliko američkih medija da su zvaničnici SAD u kontaktu sa Čenom i njegovom suprugom da bi razjasnili njihove želje.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova odbilo je da komentariše Čengov zahtjev da napusti zemlju, jedino su saopštili da nemaju informacija o Čenovom zahjevu da napusti Kinu.
XS
SM
MD
LG