Dostupni linkovi

Kineski brodovi u teritorijalnim vodama Japana


Kineski brodovi u teritorijalnim vodama Japana u Istočnom kineskom moru
Kineski brodovi u teritorijalnim vodama Japana u Istočnom kineskom moru
Šest patrolnih kineskih brodova uplovilo je u vode oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru na koje prava polažu i Kina i Japan. Naređenje japanske obalske straže da napuste japanske teritorijalne vode sprovela su samo tri broda, javljaju agencije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine potvrdilo je da su brodovi poslati u tu oblast i da su u misiji “sprovođenja zakona na osnovu svog pomorskog prava” nad ostrvima koje Kinezi zovu Diaoju, a Japanci Senkaku.

Peking je izbegao slanje vojnih snaga u sporne vode i umesto toga je poslao vladine brodove, a glavni sekretar kabineta japanske vlade Osamu Fudžimura rekao je da će Tokio tim povodom preduzeti sve neophodne mere.

„Jasno je da su ostrva Senkaku deo suverene teritorije Japana i istorijski i po međunarodnom pravu i ona su pod efektivnom kontrolom Japana. Za žaljenje što je Kina na ovakav način ušla u teritorijalne vode Japana i mi savetujemo Kini da se povuče sa ovog prostora“, kazao je Fujimura.

Potez Kine je usledio nakon što je Japan sklopio sporazum o kupovini tri ostrva od privatnog japanskog vlasnika.

Zamenik kineskog premijera Li Kećang rekao je da japanska kupovina ostrva od "takozvanog vlasnika" predstavlja kršenje teritorijalnog suvereniteta Kine.

Japan kontroliše ova nenaseljena, ali resursima bogata ostrva u Istočnom kineskom moru, na koje prava polaže i Tajvan. Sporni arhipelag sastoji se od pet ostrva i tri grebena, koji su pod kontrolom Japana i deo su prefekture Okinave.

Japanska vlada potpisala je sporazum u septembru ove godine o kupovini tri ostrva od japanskog biznismena Kuniokija Kurihare, koji ih je ranije iznajmljivao japanskoj državi.

Na najnovija dešavanja reagovale su i Sjedinjene Američke Države koje su pozvale su obe strane da "budu hladne glave" dok rastu tenzije zbog ostrva koja se nalaze južno od Okinave i sjeverno od Tajvana.

Američki sekretar odbrane Lion Paneta posetiće i Japan i Kinu ovog vikenda u sklopu turneje po regionu, uključujući Novi Zeland.
XS
SM
MD
LG