Dostupni linkovi

Pažljivo s igračkama, posebno ako su iz Kine


Ova slika snimljena 7. decembra 2013. prikazuje kineske radnike u procesu izrade igračakae, u fabrici u Jinjiangu, u istočnoj kineskoj provinciji Fujian.
Ova slika snimljena 7. decembra 2013. prikazuje kineske radnike u procesu izrade igračakae, u fabrici u Jinjiangu, u istočnoj kineskoj provinciji Fujian.

Šest stotina potencijalno opasnih Mickey Mousea iz Kine nije ušlo u Bosnu i Hercegovinu, jer su sadržavali povećane količine ftalata koji mogu biti opasni za zdravlje zbog čega je Federalna inspekcija zabranila uvoz.

To je jedna od tri velike zabrane uvoza igračaka u posljednje dvije godine. Slično kao i Mickey Mouse, prošlo je 228 Fashion Beautiful i 384 Sweet Fashion lutkica.

Najveći broj povučenih igračaka s tržišta Bosne i Hercegovine u posljednjih pet godine je porijeklom iz Kine, informacije su iz Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine (BiH).

Uvoz igračaka u Bosnu i Hercegovinu reguliran je Zakonom o nadzoru nad tržištem iz 2009. godine, a dodatne provjere omogućila je odluka o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu s ftalatima koji u prevelikim količinama mogu biti opasni po zdravlje.

Ne postoji zaseban zakonski propis koji bi kontrolirao uvoz igračaka, za razliku od pravila koja su usvojili u Europskoj uniji u februaru 2024.

Ovo više od 20 godina brine Sanelu Klarić iz Sarajeva. Najprije kao majku čije dijete je imalo dodira s različitim igračkama tokom odrastanja, a danas kao zastupnicu u Federalnom parlamentu.

Klarić je pokrenula inicijativu koja za cilj ima da se igračke posebno tretiraju i izdvajaju u bh. zakonodavstvu, kao i da taj dio kontrole tržišta u BiH bude usklađen s direktivama EU, što je i jedan od koraka koje BiH trebati ispuniti tokom procesa pregovora za članstvo.

"Sjećam se da su 1997. godine došle neke kineske igračke u Sarajevo, koje su meni bile sumnjive, a poslije se ispostavilo i da su opasne. Desilo se da je jedna pukla i taj neki sadržaj bijeli izašao je u usta moje djevojčice. Stvarno smo bili totalno u šoku", kaže Klarić.

Inicijativu je uputila najprije Federalnom ministarstvu trgovine, ali i zastupnicima na državnom nivou.

"Iz Federalnog ministarstva su rekli da će sagledati situaciju i vidjeti načine na koje barem u entitetu FBiH mogu reagovati. Oni će raditi na zakonima i podzakonskim aktima, njihovim izmjenama i prilagođavanjima direktivi EU", kaže Klarić.

Inspekcijski nadzor neprehrambenih proizvoda na tržištu vrši Federalni tržišni inspektorat u sastavu Federalne uprave za inspekcijske poslove na teritoriji Federacije BiH, Republička uprava za inspekcijske poslove na teritoriji RS-a i Inspekcija Brčko distrikta.

Radnici vrše provjeru kvaliteta novonastalih igračaka na proizvodnoj liniji tvornice igračaka u predgrađu Šangaja, 31. oktobra 2008.
Radnici vrše provjeru kvaliteta novonastalih igračaka na proizvodnoj liniji tvornice igračaka u predgrađu Šangaja, 31. oktobra 2008.

Aktivnostima ovih agencija koordinira Državna agencija za nadzor nad tržištem.

Iz Federalnog ministarstva za RSE kažu da su svjesni zastarjelosti zakona prema kojem djeluje Sanitarna inspekcija, također, u sastavu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Zakon o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe datira iz 1992. i 1994. i podrazumijeva kontrolu na graničnim prijelazima i mjestima carinjenja.

"Imajući u vidu razvoj tržišta i vremena donošenja zakona, mnogi segmenti u sistemu nadzora na tržištem nisu dovoljno regulisani", kaže Merima Maslo iz Federalnog ministarstva trgovine. Ističe da je neophodno da se u promjene zakona uključi i Federalno ministarstvo zdravstva, ali i druge institucije.

Za pet godina povučeno skoro 20.000 igračaka

Agencija za nadzor nad tržištem djeluje i na osnovu prijava i prigovora potrošača, obavještenja poslovnih subjekata, obavještenja o nesigurnim proizvodima iz regije i EU.

U prethodnih pet godina s tržišta BiH je zbog hemijskog rizika povučeno 19.836 komada igračaka od čega je uništeno 6.208 komada.

Najveći broj povučenih igračaka je porijeklom iz Kine, naveli su iz Agencije.

Federalni sanitarni inspektori su za dvije godine izvršili 57.274 inspekcijskih kontrola predmeta opšte upotrebe u koje se ubrajaju dječije igračke. Uzeto je ukupno 1.477 uzoraka od kojih je utvrđeno da tri vrste ne ispunjavaju zakonom utvrđene kriterije. Riječ je o tri vrste igračaka – ukupno 1.212 predmeta koja su sadržavale povećane količine ftalata.

Ftalati su tvari koje mogu imati toksičan učinak na jetru, bubrege i reproduktivni sistem, te mogu djelovati kao endokrini disruptori.

Mogu se naći u mekom PVC-u, vrsti plastike koja se koristi u proizvodnji igračaka. Zbog svojih fizičkokemijskih svojstava ftalati su vrlo mobilni i lako migriraju iz plastičnih proizvoda. Različiti ftalati imaju različite namjene, hemijske strukture i toksičnost profila, navodi se u smjernicama Agencije za nadzor nad tržištem.

"Oko 75 posto igračaka u BiH dolazi iz Kine. U praksi od svih igračaka koje su bile prijavljene kao sumnjive na toksičnost ili nesigurnost, praktično je 50 posto tih prijava tačno. Dakle, mi na tržištu imamo oko 40 posto igračaka koje su nesigurne i toksične. To ne smijemo dozvoliti", kaže zastupnica Klarić.

Naglašava da su upravo igračke iz Kine najjeftinije, time i najpristupačnije roditeljima.

U entitetu Republika Srpska Inspektorat je tokom 2023. godine uzeo 72 uzorka dječijih igračaka za laboratorijsku analizu na migracije teških metala, sadržaj sitnih dijelova, sadržaj ftalata, otpuštanje boja, izvlačenje niti i kose, isticanje propisanih upozorenja na deklaraciji. Za dvije pošiljke porijeklom iz Kine dokazana je neispravnost, te je za iste zabranjen uvoz, naveli su za RSE iz Inspektorata.

"Kada se utvrdi da je pošiljka igračaka neispravna, inspektor uvozniku zabranjuje uvoz i nalaže povrat dobavljaču ili uništavanje, te u takvim slučajevima sporne igračke nisu ni puštene u promet u maloprodaju, te ne postoji rizik da su iste distribuirane potrošačima", navode iz ove institucije.

Zbog rizika od povređivanja ili neadekvatne zaštitna funkcije s tržišta je u RS-u tokom 2023. godine povučeno oko 40 komada igračaka.

"Najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni dijelovi koji se lako odvajaju, dječje igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta, sadržaj ftalata, oštri dijelovi koji mogu izazvati povrede djece i neprijatan miris igračaka, lako izvlačenje niti i kose, te lako skidanje boje", kažu iz Inspektorata.

EU i svjetski parlamentarci o kineskim igračkama i ljudskih pravima

Ono što zabrinjava, kad je riječ o industriji igračaka u Kini, nije isključivo sastav predmeta ili sigurnost upotrebe, nego često i uvjeti u kojima radnici rade u fabrikama.

Upravo ovome posvećen je Međuparlamentarni savez za Kinu, grupa koju čine europski i svjetski parlamentarci, a čiji je član i zastupnica Klarić. Skupina radi na reformi pristupa demokratskih zemalja Kini.

Zajedničkom izjavom 13. marta 2024. su izrazili "duboku zabrinutost zbog izvješća o prisilnom radu na kineskom tržištu igračaka".

Radnici na proizvodnoj liniji u fabrici igračaka u Panyu, južnokineska provincija Guangdong, 4. septembra 2007. (ilustrativna fotografija)
Radnici na proizvodnoj liniji u fabrici igračaka u Panyu, južnokineska provincija Guangdong, 4. septembra 2007. (ilustrativna fotografija)

Navode da industrija proizvodi više od 70 posto igračaka u svijetu, koje nastaju, između ostalog, i korištenjem prisilnog i dječjeg rada.

"Ako ovo nije dovoljno ozbiljno, ovi proizvodi često predstavljaju hemijsku opasnost po zdravlje i onih koji ih proizvode i djece koja se s njima igraju. Djeca zaslužuju biti zaštićena od igračaka koje su napravili robovi i otrovnih hemikalija koje sadrže", poručili su zastupnici Saveza.

Oni su pozvali vlade da u suradnji s privatnim sektorom pojačaju postupke provjere prisutnosti kancerogenih, mutagenih i reprotoksični hemikalija navodno prisutnih u tim igračkama, i osiguraju da distributeri koji stavljaju igračke na tržište poštuju zabrane uvoza robe proizvedene prisilnim radom.

Kakva je situacija u EU?

Komitet za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je u februaru 2024. nova pravila kako bi se osigurala sigurnost i zaštitila djeca od štetnih hemikalija prisutnih u igračkama.

Odluka je uslijedila nakon prijedloga Europske komisije iz jula 2023. koji je imao za cilj smanjenje broja nesigurnih igračaka koje se prodaju u EU. Nacrt izvještaja treba usvojiti i Europski parlament.

Kina je uvjerljivo najveći proizvođač igračaka uvezenih u Europsku uniju, s udjelom od 83 posto u vrijednosti igračaka uvezenih 2021., prema službenoj europskoj statističkoj agenciji Eurostat.

Institucije EU novom odlukom će posvetiti posebnu pažnju štetnim hemikalijama koje se mogu naći u mnogim igračkama i predstavljati prijetnju zdravlju i razvoju.

“Zdravlje naše djece je najvažnije. U dječijoj sobi nema mjesta za nesigurne igračke. Ažurirani tekst efikasnije štiti djecu od štetnih hemikalija u igračkama, smanjuje administrativna opterećenja i potiče otkrivanje nesigurnih igračaka, posebno izvan EU", rekla je Marion Walsmann, njemačka narodna zastupnica u Europskom parlamentu.

Nova pravila zadržavaju zabranu supstanci koje su kancerogene, mutagene ili toksične za reprodukciju, dok se, između ostalog, uvode nove zabrane hemikalija koje ometaju rad endokrinog sistema.

Hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema su krovni pojam koji pokriva stotine različitih kemikalija koje mogu utjecati na djelovanje hormona u tijelu, kao što su bisfenoli, ftalati i perfluoroalkil, između ostalih.

Unatoč tome što je tržište EU jedno od najsigurnijih na svijetu, opasne igračke još uvijek se nalaze u rukama potrošača. Prema EU Safety Gateu (sistem EU za brzo uzbunjivanje o opasnim potrošačkim proizvodima), igračke su bile najprijavljenija kategorija proizvoda, čineći 23 posto svih obavijesti u 2022. i 20 posto u 2021. godini.

"Roditelji stvarno trebaju birati i paziti šta kupuju"

Iz Inspektorata RS-a roditeljima savjetuju da prilikom kupovine provjere informacije navedene na deklaraciji, naziv proizvođača i zemlju porijekla i da ne kupuju igračke ako nema svih potrebnih podataka.

"Ako kod plišanih i sličnih igračaka roditelji jednostavno povuku vlakna i ista otpadaju ne trebaju kupovati takve proizvode, jer manja djeca mogu progutati ova vlakna, kao i kod igračaka sa sitnim dijelovima ukoliko se oni mogu odvojiti od proizvoda. Takođe, roditelji bi trebali i da poštuju preporuke proizvođača o starosnoj dobi za koju je neka igračka namijenjena", savjet je iz ove institucije.

Zastupnica Klarić kaže da djeca ne moraju imati ogroman broj igračaka oko sebe, "čak su i kreativniji kad im je dosadno".

"Roditelji stvarno trebaju birati i paziti šta kupuju. Naravno, deklaracije veoma često nisu originalne i ne govore su sigurnošću o onome da je to što kupuju i što je na deklaraciji stvarno tačno. Ako govorimo o kineskim proizvodima, onda još pažljiviji", kaže Klarić.

Kao arhitektica ističe prednost prirodnih materijala i savjetuje da se kupuju takve igračke koje, u većini slučajeva, traju dugo, razmjenjuju se i čuvaju godinama.

Obavijesti o povučenim, neispravnim ili potencijalno opasnim proizvodima možete naći na ovom linku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG