Dostupni linkovi

Kina će u svemir lansirati 'Nebesku palaču'


Kineski astronauti, fotografija iz arhive
Kineski astronauti, fotografija iz arhive
Kina kreće s izgradnjom svemirske postaje, što potvrđuje i najava da će se krajem rujna lansirati prvi modul nazvan 'Nebeska palača', koji će definitivno Kini otvoriti put za nove svemirske programe.

Iz pustinje Gobi Kina bi krajem rujna trebala u svemir lansirati prvi modul nazvan Tiangong 1 (Nebeska palača). Misija koji Kinezi žele postići ovim projektom je otvaranje puta za izgradnju svemirske postaje.

Riječ je o modulu teškom osam tona koji će se u orbiti zadržati dvije godine, tijekom kojih će se testirati sastajanje i pristajanje svemirskih letjelica.

Testovi će početi odmah nakon lansiranja, pa će tako do 'Nebeske palače' prvi doći bespilotni svemirski brod, nakon čega bi modul trebale posjetiti i letjelice sa posadom, pišu kineski mediji.

U vrijeme dok Amerika i Rusija imaju velikih financijskih problema u razvoju, pa i održavanju svemirskih programa, Kina novim misijama nagovještava svoju dominaciju.

Tako Kinezi do 2020. planiraju poslati čovjeka na Mjesec, a na rasporedu je lansiranje još nekoliko bespilotnih letjelica prema Mjesecu.
XS
SM
MD
LG