Dostupni linkovi

Kina: 114 rudara spašeno nakon sedam dana


Rudar čekaju na spašavanje njihovih kolega
Rudar čekaju na spašavanje njihovih kolega
Spasilačke ekipe u Kini spasile su više od 100 rudara iz poplavljenog rudnika uglja u kineskoj provinciji Šansi. Do sada spaseno 114 od 153 zarobljena rudara. Ova uspješna spasilačka akcija skoro da je “čudo” budući da su rudari ostali zarobljeni u oknu posle iznenadne poplave još 28. marta.

Riječ čudo najčešće je upotrebljavana na televizijama koje su prikazale snimke više od 100 preživelih rudara koji su ambulantnim vozilima prebačeni u obližnje bolnice, gdje su smješteni na odeljenje intenzivne nege. Rudari su ostali zarobljeni u oknu nakon iznenadne poplave koja se dogodila još 28. marta. Nada da ima preživelih pojavila se u petak kada su se iz rudnika čuli zvuci koji podsećaju na lupanje u cijevi.

Sljedećeg dana takvog oglašavanja, međutim, više nije bilo. Spasilačka grupa i nekoliko ronilaca ušli su juče u rudnik, ali su se posle nekoliko sati vratili saopštivši da je situacija u oknu izuzetno teška.

Kineska televizija javila je da su ronioci naveli da je zbog zamućene vode veoma teško da se dopre do mesta gde se nalaze rudari, no i pored toga kasno popodne 4. aprila uspjeli su da izvuku prvih 9 rudara. Njih 114 spašeno je i kako je navedeno u stabilnom su stanju.

Liu Ćiang, glavni ljekar u bolnici Linfen, izjavio je da spašeni rudari pate od hipotermije i dehidratacije, da neki od njih imaju infekciju kože zbog dugotrajnog boravka u vodi, dok je nekolicina njih još u šoku.

Oko 3 000 spasilaca i dalje radi ispumpava vodu iz rudnika. Spasilačkim ekipama pomažu osim ronioca i porodice rudara.

Incidenti u rudnicima česti

Luo Lin, šef Kineske organizacije za bezbjednost na radu rekao je danas da spasilačke akipe nastavljaju da rade u nadi da će i ostale rudare uspjeti da izvuku:

“Svim drugovima koji učestvuju u ovoj spasilačakoj akciji, dugujemo najaveću zahvalnost. Nadamo se da vi drugovi možete učiniti još više, zato nemojte gubiti ni sekund, nastavite sa spasilačkom operacijom, i dajte sve od sebe da spasite i ostale rudare.”

Spašavnje nakon 8 dana u potpoljenom rudniku svi nazivaju “čudom života”. Jedan od članova spasilačke ekipe Vei Fušeng dodao je da je sve bilo vrijedno njihovih napora iako spasioci danima nijesu spavali. Prvo je čudo to što su ljudi osam dana i noći preživjeli u takvim uslovima, a drugo to što je njihov spasilčki plan i napori dao rezulata i to će ući u istoriji kineskih spasilčkih misija.

Agencija AP navela je da je samo novinarima državnih medija bilo dozvoljeno da se približe rudniku.

Posljednji incident skrenuo je pažnju kineske javnosti na nesreće u rudnicima koje su česte. Samo u vrijeme trajanja ove spasilačke operacije više od 30 rudara je poginulo u odvojenim incidentima u više rudnika. U nesrećama u kineskim rudnicima prošle godine je poginula 2 631 osoba. Najviše rudara u Kini nastradalo je 2002. godine – 6 995.

XS
SM
MD
LG