Dostupni linkovi

Kina obećala pomoć eurozoni


Euro i kineski jen
Euro i kineski jen
Priredila: Mirjana Rakela

Kina je obećala da će pomoći u rješavanju dužničke krize u eurozoni. Evropa je najveći trgovinski partner Kine, a evropski lideri već duže vrijeme pokušavaju dobiti zeleno svijetlo Pekinga za spašavanje posrnulih ekonomija.

Eurozona je u krizi koja se posljednjih dana ponovno intezivirala. Grčka je, istina, usvojila nove mjere štednje, koje joj osiguravaju pomoć od 130 milijardi eura kako bi izbjegla bankrot, no u zemlji je to izavalo burne reakcije sindikata i građana.

U međuvremena agencija Moody's Španjolskoj, Italiji, Portugalu, Slovačkoj, Malti i Sloveniji. Upozorenja su dobili Velika Britanija, Francuska i Austrija. .

Prostora za manevre sve je manje, pa se iz Pekinga očekivala vijest o konkretnoj pomoći. Na zajedničkoj konferenciji za novinare kineskog premijera Wen Jibaoa i predsjednika Evropskog vijeća Hermana Van Rompuya i i prvog čovjeka Evropske komisije Jose Manuela Barrosa se čulo kako je suradnja u interesu obiju strana.

“Kina i Evropa su strateški partneri. U ovim teškim vremenima s problemima se moramo suočiti i surađivati kako bi ostvarili zajedničke ciljeve. To je u interesu obiju strana”, rekao je Jibao.

Van Rompuy je slično govorio. "Mi smo postali toliko ovisni, da promjena stope rasta kod jednog od dva strateška partnera ima izravan i jasan utjecaj na drugog partnera. Naše ekonomske sudbine su povezane."

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso također je isticao zanačaj suradnje.

"Evropa može biti sretna zbog uspjeha Kine. Ali, vjerujem da dio zasluga za uspjeh Kine ima i Evropa zbog svoje otvorene tržišne ekonomije”.

Ipak, Wen nije iznio o kakvim će se investicijama raditi da bi se pomogle posrnule ekonomije eurozone.

Reporter BBC-a iz Pekinga ističe da je Kina i ranije obećavala da će se aktivnije uključiti u rješavanja evropske krize, no to još nije i konkretizirala.

Van Rompuy je diplomatski kazao da je na Kini da donese odluku da li će investirati sredstva u evropski fond pomoći koji je težak oko 500 milijardi eura.

Evropa je najači trgovinski partner Kine s oko 560 milijardi eura godišnje.

Uz ekonomske teme na samitu EU-Kina trebali bi se naći i pitanje Sirije, ali i sankcije prema Iranu.
XS
SM
MD
LG