Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama se založio za slobodu izražavanja


Obama sa studentima u Šangaju, 16. novembar 2009.
Američki predsjednik Barak Obama posjetu Kini započeo je u Šangaju, gdje se obratio studentima i odgovarao na pitanja. Založio se za slobodu izražavnja kao univerzalno pravo koje treba da bude svima dostupno.

Nakon Šangaja stigao je u Peking gdje će razgovarati sa kineskim zvaničnicima, predsjednikom Hu Đintaom i predsjednikom Skupštine Vu Bangguom.

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je studentima u Šangaju da nije zabrinut zbog rasta njihove nacije.

”Naprotiv mi pozdravljamo Kinu kao jaku i prosperitetnu zemlju i uspješnog člana zajednice naroda,”
rekao je Obama.

Obama je međutim ukazao na jedan od glavnih problema Kine, slobodu izražavanja i ljudska prava.

“Te slobode izražavanja i slobodu vjeroispovjesti, pristup informacijama i ucešće u politici, smatramo univerzalnim pravima koja bi trebalo da budu dostupna svima, uključujući etničke i vjerske manjine”, rekao je američki predsjednik iako nije pomenuo tibetanskog lidera Dalaj Lamu, i pozvao na ukidanje cenzure za Internet, što je takođe veoma osjetljivo pitanje za Kinu.

“Mislimo da je ipak veoma važno biti biti odan našim idealima i vrijednostima.I kada to jesmo, mislim da to uvjek činimo ponizno sa saznanjem da nijesmo savršeni, i da još uvjek ptrebamo mnogo toga da promijenimo. Ako razgovrate sa ženama u Americi, one će vam reći da još uvjek ima jako puno muškaraca koji imaju staromodne ideje o poziciji žene u društvu . Tako da ne tvrdimo da smo riješili sve te probleme, ali mislimo da je važno da govorimo u ime tih univerzalnih ideala i vrijednosti.”


Obama je studentima objasnio i svrhu posjete Kini

“Najvažnija svrha mog puta je da produbim moje znanje o Kine i njene vizije budućnosti. Imao sam do sada više sureta sa predsjenikom Hu Djintaom.Skupa smo učestvovali na samitu G20 gdje smo se suočavali sa problemima svjetske finasijske krize.Imali smo konsulatcije o vrlo razičitim temama, ali mislim da je za SAD veoma važno da nastave razumijevati Kinu, kao što je takođe neophodno da Kina nastavi da produbljuje razumijevanje za SAD,”
kazao je Obama.

A ove riječi američkog predsjednika nagovještavaju da će sa kineskim zvaničnicima, predsjednikom Hu Đintaom sa kojim je večeras planirana svečana večera i predsjednikom Narodne skupštine Vu Bangguom razgovarati o problemima zategutih trgoviskih odnosa dvije zemlje, koje su u posljednje vrijeme uzrokovale međusobne optužbe na više tema oko američkog protekcionizma i kineske valute koja vrlo niska, zbog čega je kineska roba na svjetskim tržištima jeftina.

Očekuje se da će Obama zatražiti od kineskog predsjednika Hu Đinta da omogući rast jena kako bi se smanjio trgoviski debalans između dvije nacije koji je u septembru iznosio 22 milijarde dolara.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG