Dostupni linkovi

Kina i Rusija jačaju odnose


Ruski i kineski predsednik Dmitrij Medvedev tokom razgovora u Pekingu, 27.septembar 2010.
Kineski predsednik Hu Đintao i ruski predsednik Dmitrij Medvedev razgovarali su danas u Pekingu o jačanju bilateralnih veza izmedju svojih zemalja, kao i saradnji u međunarodnim odnosima.

Medvedev je juče doputovao u severoistočni lučki grad Dalijan, čime je započeo trodnevnu posetu Kini, i to je njegova druga zvanična poseta ovoj zemlji otkako je u maju 2008. godine postao predsednik Rusije.
Medvedev i Hu bi trebalo da potpišu više od deset dokumenata o saradnji i da, nakon završetka razgovora, prisustvuju svečanom završetku izgradnje naftovoda koji će povezati Rusiju i Kinu.

On je u Rusiju doputovao na čelu brojne državne i poslovne delegacije u kojoj su Oleg Deripaska, generalni direktor „Rusala”, Nikolaj Tokarev, šef “Transnjefta”, Aleksej Miler, predsednik holdinga “Gasprom” i Vagit Alekperov, predsednik “Lukoila”.

Sastav delegacije pokazuje da Rusija očekuje mnogo od širenja energetske i trgovinske saradnje sa Pekingom, pre svega kroz isporuku prirodnog gasa Kini, koja je danas najveći svetski potrošač energije

Ukazavši da mu je ovo peti put ove godine da se sastaje sa kineskim predsednikom Huom, Medvedev je rekao da su njihovi učestali kontakti u interesu dva naroda i međudržavnih odnosa Rusije i Kine.

Hu je izrazio uverenost da će poseta Medvedeva produbiti strateške bilateralne odnose i praktičnu saradnju u svin oblastima, i da će igrati važnu ulogu u podsticanju snažnog rasta bilateralnih veza.

Medvedev i Hu bi trebalo da potpišu više od deset dokumenata o saradnji i da, nakon završetka razgovora, prisustvuju svečanom završetku izgradnje naftovoda koji će povezati Rusiju i Kinu.

Moskva sa blagom bojazni gleda na strahovit uspon kineske privrede i zato nastoji da privuče što više kineskih investitora. Odnosi između Moskve i Pekinga,nakon hladnog rata dobija novu dimenziju.

Ove dve države su na svetskoj pozornici zauzele poziciju protivteže globalnoj dominaciji SAD, a Kremlj voli da kaže da njegove veze sa Pekingom predstavljaju “stateško partnerstvo”.

“Prijateljstvo sa Kinom je strateški izbor Rusije, to je izbor zapečaćen krvlju pre mnogo godina“
, istakao je Medvedev.

Ruskog predsednika danas očekuju i susreti sa predsednikom kineske skupštine Vu Banguom i premijerom Ven Đibaom.

Medvedev će u petak uveče otputovati za Šangaj gde će se sastati s kineskim potpredsednikom Si Đinpingom.
XS
SM
MD
LG