Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina "izgurala" Japan na ekonomskoj ljestvici


Ilustrativna fotografija
Japanska vlada danas je potvrdila da je prestala biti druga po jačini ekonomija u svijetu odmah iza SAD, te da to mjesto od sada pripada Kini.

Ekonomski pokazatelji te zemlje su u stalnom rastu, a službeni Peking uz položaj regionalne i globalne sile nastoji postati i značaj politički faktor u međunarodnim odnosima.

Japanski BDP u posljednjem je tromjesečju porastao za manje od pola posto, što je odmah uzburkalo azijsko-pacifičke burze, pa su dionice Honde i Sonya skliznule od jedan do tri posto.

Ministar ekonomije Satoshi Arai priznao je da je rast bitno manji od očekivanog, a pogotovo od 4,4 posto zabilježenog u prvom tromjesečju ove godine.

Kina je tako s druge pozicije izgurala Japan koji je to mjesto držao od 1968. godine, kada je smijenio tadašnju Zapadnu Njemačku.

Rezultati koje je objavio službeni Tokio potvrdili su snažan rast Kine kao ekonomske sile koja počinje mijenjati sve na globalnoj razini, od vojnih i
Japanski premijer Naoto Kan suočava se sa prilično dugom listom problema: nacija rapidno stari, u zemlji je deflacija, a jen je jak što utječe na izvozne rezultate.
financijskih parametara pa do načina na koji treba dizajnirati automobile.

Kina je najveći svjetski izvoznik, ali i najveći kupac automobila i najveći proizvođač željeza, pa se njen ekonomski rast i te kako i odražava na političku snagu Pekinga.

Godišnji rast kineskog gospodarstva je deset posto i nema dvojbe da će do kraja godine čvrsto stajati na drugoj poziciji.

Japanski premijer Naoto Kan suočava se sa prilično dugom listom problema: nacija rapidno stari, u zemlji je deflacija, a jen je jak što utječe na izvozne rezultate.

No, i Kina ima svojih poteškoća. Iako je kineski privredni rast spektakularan, Kina je zemlja puna suprotnosti. Veliki je jaz između elite koja je profitirala od ekonomskih reforimi u posljednja tri desetljeća i većine siromašnih u zemlji od milijardu i 300 milijuna ljudi.

No, Japanci su i dalje među najbogatijam nacijama u svijetu s dohotkom po glavi stanovnika od gotovo 38 tisuća dolara godišnje, dok je kineski per capita oko tri tisuće i 600 dolara.

Ekonomisti, međutim, predviđaju da bi, nastave li se sadašnji trendovi, Kina do 2030.godine, mogla nadmašiti i Sjedinjene američke države. No, do tog trenutka još je dalek put. Naime, godišnji američki bruto društveni proizvod je 14 tisuća milijardi dolara.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG