Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina kontroliše muziku na internetu


Kina je objavila da će sve pjesme koje budu postavljene na muzičke internetske sajtove morati prethodno da dobiju odobrenje, a da će stihovi morati da budu prevedeni na kineski jezik.

Ministarstvo kulture navodi da su ova pravila sastavljena da bi se unaprijedilo regulisanje stanja na internetu u vrijeme masovne piraterije i kršenja zakona o zaštiti intelektualne imovine.

Stručnjaci ocjenjuju da će biti teško sprovesti ove mjere zato što postoje hiljade sajtova sa muzičkim fajlovima.

"Kako jedna vlada može da provjeri sav taj sadržaj za samo nekoliko mjeseci",
upitao je Liju Ning, analitičar i pekinške firme za tehnološke konsultacije BDA.

Zvanični list "Global Times" piše da će provajderi muzike morati da dostave pjesme na provjeru do 31. decembra, kada nove odredbe stupaju na snagu.

Nove fotografije svemira visoke rezolucije


Nasa je javnosti pokazala nove fotografije svemira kao dokaz da je akcija popravka teleskopa Hubble u maju ove godine napravila čuda.

Fotografije na kojim se našao panoramski prizor 100 hiljada zvijezda, koje svjetlucaju kao novogodišnje lampice, trebaju pokazati kako su dva nova instrumenta poboljšala ovaj svemirski opservatorij.

Zahvaljujući misiji popravka Hubble Space Telescopea, NASA procjenjuje da će on besprijekorno raditi još najmanje pet godina.

Na jednoj fotografiji vidimo kozmičkog leptira s roza, zelenim i zlatnim "krilima", koji je zapravo kazan gasa raspršenog u svemiru i koji se kreće brzinom većom od 965 hiljada kilometara na sat. Na ostalim fotografijama je prikazano rađanje zvijezde.

"Oduševljeni smo kvalitetom podataka koje dobijamo zahvaljujući novom teleskopu", kaže naučnica iz Instituta svemirskih nauka Heidi Hammel. "Hubble je ponovo u akciji. Zajedničkim snagama, NASA i Hubble su zaslužni za nove posjete univerzumu."

Tim naučnika je posjetio ovaj svemirski teleskop peti put ovog proljeća, kako bi postavio novu kameru visoke rezolucije.

Devetnaest godina Hubblea u svemiru nije prolazilo bez problema. Nakon što je teleskop lansiran, NASA je otkrila da im nazad šalje mutne fotografije, zbog čega je prva misija popravka Hubblea pokrenuta još 1993. godine.

Jeftina solarna energija iz kose


Svima je jasno da je solarna energija rješenje za siromašna ruralna područja, no paneli su poprilično skupi. Osamnaestogodišnji Nepalac našao je načina da ih napravi četiri puta jeftinije.

Milan Karki, koji živi u ruralnom području Nepala, otkrio je da je ljudska kosa odličan vodič u solarnim panelima. Njegovo bi otkriće moglo revolucionizirati način na koji razmišljamo o obnovljivim izvorima energije.
Ilustrativna fotografija

"Prvo sam želio osigurati struju za svoj dom, onda svoje selo. Sad ju želim osigurati za cijeli svijet", rekao je Milan, koji pohađa školu u Katmanduu.

Kosa u panelu zamjenjuje silikon, koji je značajno skuplji. To znači da se od sad paneli mogu proizvoditi po nižoj cijeni za one koji nemaju pristup električnoj energiji, objasnio je Milan.

U Nepal, jednoj od najsiromašnijih država, mnoga sela uopće nemaju struju, dok druga ponekad nemaju struje pola dana.

Milan i njegovi prijatelji napravili su solarni panel kao eksperiment, no uvjereni su da je široko primjenjiv. Proizveli su već nekoliko komada i razdijelili ih na testiranje.

Izrada jednog panela trenutno košta oko 200 kuna. Kad bi se proizvodili komercijalno, mogli bi se prodavati za manje od 100 kuna.

Milan je počeo raditi na problemu nedostatka električne energije još kao dječak. Prvo je pokušao s hidroenergijom no eksperimenti su postali preskupi. Na korištenje kose ga je inspirirala knjiga Stephena Hawkinga.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG