Dostupni linkovi

Kina i Indija grade najveći teleskop na svijetu


Zvaničnici Kine i Indije su odlučili postati partneri u izgradnji teleskopa na Havajima koji će biti najveći na svijetu, piše Daily Mail.

Kina i Indija namjeravaju podijeliti troškove izgradnje teleskopa, koja će koštati oko milijardu dolara. Thirty Meter Telescope će biti izgrađen ba vrhu vulkana Mauna Kea. Ove dvije zemlje će također dijeliti vrijeme za opservaciju. Ovo će biti prvi napredni teleskop u čijoj su izgradnji ove dvije zemlje partneri.

"Ovo predstavlja veliki korak za kinesku zajednicu", rekao je Sude Mao, profesor astrofizike na Nacionalnom astronomskom opservatoriju u Kini.

Glavno ogledalo teleskopa je sastavljeno iz segmenata, a dugo je 30,5 metara. Ono ima devet puta veću površinu za prikupljanje svjetlosti od najvećih optičkih teleskopa koji se danas koriste. Njegove fotografije će biti trostruko oštrije.

Teleskop TMT će moći promatrati planete koje kruže oko zvijezda, a omogućit će astronomima da prate formiranje novih zvijezda i planeta.

Kina je postala promatrač 2009. godine, a Indija godinu dana kasnije. Ove dvije zemlje su sada partneri i predstavnici odbora TMT-a. Japan je također njihov partner, iako ova zemlja ima svoj veliki teleskop Subaru.

Teleskop TMT možda neće dugo nositi titulu najvećeg na svijetu, jer evropske zemlje rade na zajedničkom teleskopu koji će imati ogledalo veličine 42 metra.
XS
SM
MD
LG