Dostupni linkovi

Ojačati veze i prijateljstvo sa Kinom


Chen Zhilli, prilikom današnje posjete Sarajevu, 9. jun 2010, foto Selma Boračić
Chen Zhilli, prilikom današnje posjete Sarajevu, 9. jun 2010, foto Selma Boračić
Potpredsjednica Svekineske narodne skupštine i predsjednica Svekineskog saveza žena Čen Džili (Chen Zhilli) kaže kako Kina podržava mir i stabilnost u BiH, kao i članstvo BiH u Vijeću sigurnosti pri UN-u. Prema njenim riječima, posjeta delegacije Narodne republike Kine Parlamentu BiH ima za cilj da ojača i učvrsti temelje za prijateljstvo između dvije zemlje, kao i to da se razmijene mišljenja o aktivnostima u vezi implementacije jednakosti polova.

Čen Džili kaže da između Kine i BiH na području bilateralne trgovine postoji debalans.

"U razgovoru o ekonomskoj saradnji konstatovali smo da postoji debalans u trgovini i kineska strana će tražiti rješenje za ovu situaciju. Detaljno ćemo proučiti pitanje izvoza i uvoza, a ja ću ohrabrivati članove moje delegacije da što više kupuju u Sarajevu i BiH. Uvjerena sam da će naša posjeta biti uspješna, te da ćemo, iako smo geografski udaljeni, pronaći mogućnosti za dalji razvoj naših odnosa”, rekla je ona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Niko Lozančić ističe da su politički i prijateljski odnosi dviju zemalja nešto čime su i jedni i drugi
BiH, na žalost, ne može biti zadovoljna trgovinskim odnosnom između dvije zemlje, jer izvoz u Kinu jedva pokriva nešto manje od jednog procenta ukupnog uvoza u BiH.
zadovoljni.

“Mi u BiH, na žalost, ne možemo biti zadovoljni trgovinskim odnosnom između naše dvije zemlje, jer naš izvoz u Kinu jedva pokriva nešto manje od jednog procenta ukupnog uvoza u BiH. To je nešto na čemu će morati raditi institucije i jedne i druge zemlje, posebno institucije BiH. Imamo iskazanu političku potporu takvim nastojanjima i takvim aktivnostima i vjerujemo da će se u budućnosti, uz dalji razvitak naših odnosa, popraviti i vanjskotrgovinski debalans između naše dvije države”, rekao je Lozančić.

Lozančić je primjetio da nikada u PSBiH nije došla zvanična delegacija neke zemlje u kojoj je bilo više žena, te naglasio da ova posjeta predstavlja jasnu poruku svima u državnom Parlamentu, ali i u BiH.
XS
SM
MD
LG