Dostupni linkovi

Napetosti na sjeverozapadu Kine


Urumqi

Kineske vlasti tvrde da je situacija ipak pod kontrolom nakon što je u gradu Urumqiju raspoređeno više tisuća pripadnika snaga sigurnosti

Zbog novih etničkih tenzija izmedju Ujgura i pripadnika skupine Han, predsjednik Hu Jintao je napustio samit G-8 koji se održava u Italiji.

Prema agencijskim vijestima u nasilju koje je izbilo u nedjelju poginulo je 156 ljudi, više od tisuću ih je ranjeno. Službeni izvori tvrde da je uhapšeno oko 1 400 osoba.

Njemačka agencija DPA citira Dolkuna Isu, glavnog tajnika Svjetskog kongresa Ujgura koji tvrdi da se broj mrtvih kreće izmedju 600 i 800. On kaže da su mu mnogi svjedoci kazali da su pripadnici kineske etničke skupine Han linčovali veliki broj Ujgura.

Urumqi
Službeni Peking za nemire i nasilje optužuje ujgurske separatiste, a šef Komunističke partije u Urumqui traži smrtnu kaznu za sve one koji se nalaze iza nasilnih protesta. Li Zhai kaže da su mnogi odgovorni za smrt ljudi već u zatvorima, većina uhapšenih su studenti.

Neke agencije javlju da ima i novih sukoba između Ujgura, koji su muslimanska manjina, i pripadnika kineske skupine Han. Službeni mediji izvještavaju da su mnoge trgovine zatvorene, da ponestaje hrane i vode. Istodobno, pristup internetu u Urumqiju, ali i još nekim gradovima je blokiran. Uveden je i policijski sat, kako bi se izbjegao budući „kaos“, pojašnjavaju vlasti.

Nekoliko Ujgura, koji su pod zaštitom kineskih vlasti, rekli su za radio Slobodna Azija, da su kineski radnici upali u njihove spavaonice, te ih počeli tuči žaljeznim šipkama i mačetama. Jedan tvornički radnik je scene nasilja opisao kao pravu noćnu moru.

Nasilje u tvornici igračaka isprovocirano je glasinama da su ujgurski radnici silovali dvije Kineskinje. Oni koji su pronijeli takvu vijest su zatvoreni, no za mnoge žrtve je to bilo prekasno.

I predsjednik Kine Jintao je prekinuo posjet Italiji.

Turski premijer Recep Tayip Erdogan izjavio je da njegova vlada promatra zbivanja, jer Ujguri su manjina koja govori turskim jezikom. Erdogan se nada da će Peking izvesti pred lice pravde sve one koji su odgovorni za nasilje.

Švedska, kao predsjedavajuća EU, pozvala je obje strane na suzdržanost i mirno rješenje krize. Na suzdržanost je pozvala i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je objavilo da se radi isključivo o unutarnjem problemu Kine.

Kazahstansko Ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo je svojim građanima da ne putuju u taj dio Kine.

Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost za uhapšene, plašeći se da bi mogli biti izvrgnuti zlostavljanju i torturi u zatvorima.

Urumqi je grad u kojem živi oko 2,3 milijuna Ujgura od 8 milijuna koliko ih je u Kini. To je polazišno mjesto za trgovinske i energetske odnose sa državama Centralne Azije.

Analitičari ističu, da nemiri, koji su najžešći posljednjih godina, dodatno upozoravaju na etničke tenzije koje prate ekonomski rast, ali i politički zastoj Kine.
XS
SM
MD
LG