Dostupni linkovi

Kineski zvaničnik upozorio građane da 'ne dodiruje strance' zbog majmunskih boginja


Objava, koja je tokom vikenda naširoko deljena na društvenim mrežama, izazvala je uglavnom kritičke komentare na Weibo-u. "Ovo je veoma neprikladno (reći). Na početku pandemije, neki stranci su ustali i (branili nas) govoreći da Kinezi nisu virus", napisao je jedan komentator
Objava, koja je tokom vikenda naširoko deljena na društvenim mrežama, izazvala je uglavnom kritičke komentare na Weibo-u. "Ovo je veoma neprikladno (reći). Na početku pandemije, neki stranci su ustali i (branili nas) govoreći da Kinezi nisu virus", napisao je jedan komentator

Visoki kineski zdravstveni zvaničnik upozorio je lokalno stanovništvo da ne dodiruje strance, dan nakon što je Kina zabeležila prvi slučaj infekcije majmunskim boginjama.

U postu na Weibo-u, glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Wu Zunyou savetovao je izbegavanje "kontakta koža na kožu sa strancima".

"Da bismo sprečili moguću infekciju majmunskim boginjama, a i kao deo našeg zdravog načina života, preporučuje se da 1) nemate direktan kontakt koža na kožu sa strancima", poručio je Wu na svojoj Weibo stranici u subotu, prenosi BBC.

Post je izazvao kontroverze, a neki su ga označili kao rasistički. Komentari na originalni post su od tada onemogućeni na platformi.

Pored toga, Wu je takođe pozvao lokalno stanovništvo da izbegava kontakt koža na kožu sa putnicima koji su se vratili iz inostranstva u poslednje tri nedelje. On je komentare objavio dan nakon što je jugozapadni grad Čongking prijavio svoj prvi slučaj majmunskih boginja kod osobe koja je stigla iz inostranstva. Nije jasno da li je pojedinac bio kineski državljanin ili stranac.

Objava, koja je tokom vikenda naširoko deljena na društvenim mrežama, izazvala je uglavnom kritičke komentare na Weibo-u. "Ovo je veoma neprikladno (reći). Na početku pandemije, neki stranci su ustali i (branili nas) govoreći da Kinezi nisu virus", napisao je jedan komentator.

"Koliko je ovo rasistički? Šta je sa onima poput mene koji žive u Kini skoro deset godina? Nismo videli naše porodice skoro 3-4 godine zbog zatvaranja granica", napisao je drugi korisnik na Weibo-u, koji je, čini se, stranac.

Kina je uvela neke od najstrožih antikovid mera na svetu od početka pandemije, koje su uključivale brzo zaključavanje, zatvaranje granica, obavezno testiranje i ograničenja putovanja.

Virus majmunskih boginja, koji se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima, životinjama ili kontaminiranim materijalima, obično izaziva simptome kao što su groznica, glavobolja i osip.

Oko 90 zemalja u kojima se majmunske boginje ne smatraju endemskim prijavilo je izbijanje virusne bolesti, koju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom. Bilo je više od 60.000 potvrđenih slučajeva, a neke neendemske zemlje prijavile su prve smrtne slučajeve povezane sa infekcijom.

Zašto majmunske boginje nisu kao COVID-19?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:40 0:00
XS
SM
MD
LG