Dostupni linkovi

Kina pokrenula dvodnevne vojne vježbe u moru oko Tajvana


Tajvanski borbeni avioni Mirage 2000 čekaju da polete u bazi u Hsinchu na sjeveru Tajvana 23. maja 2024.
Tajvanski borbeni avioni Mirage 2000 čekaju da polete u bazi u Hsinchu na sjeveru Tajvana 23. maja 2024.

Kina je pokrenula dvodnevne vojne vježbe oko Tajvana, kao "kaznu" za ono što je nazvala "separatističkim činovima" održavanja izbora i inauguracije novog predsjednika.

Kineski državni mediji tvrde da su deseci borbenih aviona Narodne oslobodilačke vojske (PLA) koji su nosili bojeve projektile izveli lažne napade na "vojne ciljeve visoke vrijednosti", djelujući uz mornaricu i raketne snage.

U propagandnim fotografijama koje objavljuju državni mediji mediji također se spominju kineske kopnene balističke rakete Dongfeng, ali se ne navodi jesu li korištene.

Kao odgovor na vježbe, Tajvan je optužio Kinu za "iracionalnu provokaciju i narušavanje regionalnog mira i stabilnosti".

Tajvansko ministarstvo obrane saopštilo je da su pomorske, zračne i kopnene snage stavljene u pripravnost, da je sigurnost baza pojačana, a protuzračnoj odbrani i raketnim snagama naređeno je da nadziru moguće ciljeve.

Vježbe su prvi značajni odgovor Kine na ovosedmičnu inauguraciju Lai Ching-tea kao petog predsjednika Tajvana, nakon pobjede na demokratskim izborima u januaru.

I Lai i njegova prethodnica Tsai Ing-wen su iz prosuverenističke Demokratske progresivne stranke (DPP), koju Peking smatra separatistima.

Kineski državni mediji izvijestili su 23. maja da će vježbe, kodnog naziva Zajednički mač-2024A, uključivati jedinice kopnene vojske, mornarice, avijacije i raketnih snaga koje djeluju u Tajvanskom tjesnacu.

Jedinice će djelovati i oko otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji su svi blizu kineskog kopna.

Glasnogovornik Narodne oslobodilačke vojske Li Xi rekao je da će vježbe "poslužiti kao snažna kazna za separatističke činove snaga "tajvanske nezavisnosti" te strogo upozorenje protiv uplitanja i provokacija vanjskih sila".

"Trenutna vojna vježba ne samo da ne pomaže miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, nego također naglašava hegemonijsku prirodu Kineske komunističke partije", odgovorilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

XS
SM
MD
LG